Reuters: Németország sem szavazza meg a kínai elektromos autókra kivetendő uniós vámot

gazdaság
október 04., 08:34

Németország a kínai elektromos autókra kivetendő európai uniós vámok bevezetése ellen fog szavazni pénteken – tudta meg a Reuters. A német kormány szóvivője nem reagált a megkeresésre.

Júliusban az első, nem kötelező érvényű szavazáson Németország tartózkodott, de azóta az ipar nyomást gyakorolt Olaf Scholz német kancellárra, hogy az intézkedés ellen szavazzon.

photo_camera Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance via AFP

Az Európai Bizottság szerint azért van szükség vámra, hogy ellensúlyozzák az olcsó hiteleket és egyéb támogatásokat, de nem akarják kizárni a kínai autógyártókat.

Ahhoz, hogy a javaslat átmenjen, az EU lakosságának 65 százalékát képviselő 15 uniós tagállam minősített többségére van szükség. A Reuters szerint miután Franciaország, Görögország, Olaszország és Lengyelország igennel szavaz, átmehet „az EU legnagyobb horderejű kereskedelmi intézkedése.”

Szijjártó Péter külügyminiszter korábban közölte, Magyarország nem szavazza meg a „büntetővámot”, ami szerinte az európai autógyártóknak is károkat okozna, hiszen azok is jelen vannak a kínai piacon.

A német autógyártók például a tavalyi eladásaik harmadát Kínában bonyolították le, és azért ellenzik a vámokat, mert tartanak a megtorló intézkedésektől és a kereskedelmi konfliktustól.

Kiemelt videóink