Hétéves börtönbüntetést kért az orosz ügyészség egy amerikaira, akit Ukrajnában fogtak el

külföld
október 05., 14:15

Stephen Hubbard amerikai állampolgárt azzal vádolja az orosz ügyészség, hogy zsoldos katonaként harcolt ellenük az ukrán hadseregben, írja az AP.

photo_camera Stephen James Hubbard

A 72 éves férfi még hétfőn bűnösnek vallotta magát, az orosz ügyészség pedig ezek után hétéves börtönbüntetést kért rá.

Az ügyészség szerint Hubbard 2022 februárjában, az orosz invázió kezdetén az ukrán hadsereg szerződéses zsoldos katonája lett. Az ügyészek szerint a szerződés keretében havi 1000 dolláros fizetést, kiképzést és saját lőfegyvert is kapott.

Hubbard már 2022 áprilisában orosz fogságba esett, és azóta várja a tárgyalását.

A Reuters felkereste Hubbard nővérét, Patricia Foxot. A nő elmondta, hogy testvére évekig dolgozott angol tanárként külföldön, és 2014-ben költözött Ukrajnába, ahol egy ukrán barátnője is volt. Utoljára 2021 szeptemberében beszélt vele Skype-on keresztül, akkor már egyedül élt az Ukrajna északkeleti részén található Izjum városban.

„Soha nem viselt fegyvert, nem is volt fegyvere, nem csinált semmi ilyesmit... Ő inkább pacifista” - mondta Patricia Fox.

Fox a 2021 őszi beszélgetésük után hónapokig nem hallott testvéréről, akit aztán egy Youtube videóban ismert fel 2022 májusában, melyben Hubbard a kamerával szemben ül és válaszol a kamerán kívüli interjúkészítő kérdéseire. A videóban Hubbard azt mondja, hogy megérti, Vlagyimir Putyin orosz elnök miért küldött csapatokat Ukrajnába, és reményét fejezi ki, hogy a háború hamarosan véget ér.

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége közölte az AP-vel, hogy „értesültek arról, hogy letartóztattak egy amerikai állampolgárt”, de „adatvédelmi korlátozások miatt” nem nyilatkozhatnak bővebben.

Szerző: Szántó Dániel

Kiemelt videóink