Meghátrált a kormány, marad a 62 éves kortól járó ingyenes fogászati ellátás

belföld
október 05., 11:50

Egy társadalmi egyeztetésen lévő törvénytervezetben 62 évről 65-re emelte volna a kormány az ingyenes fogászati ellátás korhatárát.

A módosítás így nézett ki: „a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 12. § (1) bekezdés c) pontjában a „62 éves” szövegrész helyébe a „65 éves” szöveg lép.”

Szombaton viszont a Kulturális és Innovációs Minisztérium azt közölte,

nem emelik a korhatárt, az marad 62 év.

A minisztérium szerint családügyi szervezetek, valamint az Idősek Tanácsa sem támogatta a módosítást, a kormány ezért állt el attól.

fogorvos
photo_camera fogorvos Fotó: CREATIVE TOUCH IMAGING LTD/NurPhoto via AFP

Ugyanebben a társadalmi egyeztetésben lévő tervezetben van egy olyan passzus is, amely a „hiánypótló állami szolgáltatást nyújtó magántulajdonú egészségügyi szolgáltatóról” szól.

A fogalom meghatározása szerint ez a magánszolgáltató olyan ellátást nyújt, amit az állami, egyházi vagy egyetemi fenntartású intézmény „nem, vagy csak kis mértékben végez.” Azt, hogy itt milyen ellátásokról van szó, nem részletezték.

A Népszavának nyilatkozó több szakértő ebből arra következtetett, hogy a kormány így pumpál majd közpénzt a magánegészségügybe.

A Belügyminisztérium szerint ez téves értelmezés, a kormány nem akarja még jobban bevonni a közellátásba a magánszolgáltatókat. Ilyen együttműködés már most is van, az ellátás „kis szeletét érinti”, így csak jogtechnikai pontosításról van szó - írták a 444-nek.

Kiemelt videóink