A börtönben tette le az esküt Kiss László, az ülésen felolvasták a levelét

POLITIKA
október 07., 08:48

A börtönben tette le Kiss László megválasztott polgármester az esküjét. Megtette ezt az ügyvéde jelenlétében, majd a képviselőtestület ülésével egy időben is - mondta el az ülést vezető korelnök, aki ezek után fel is olvasta Kiss levelét.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A korrupció gyanúja miatt letartóztatott Kiss László azt írta, kizárólag a kerület érdeke vezérli.

„A Magyar Köztársaság szabad polgáraként esküszöm, hogy minden tettemmel a jelenlegi diktatórikus politikai hatalom lebontásán dolgozom, hogy Hazánk mihamarabb újra szabad választásokon választhasson legitim kormányt.”

Azzal folytatta, hogy oligarchákkal nem alkuszik ezek után sem, illetve hogy elutasítja „az állami intézményesített keresztényüldözést”, és szolidaritást vállal Iványi Gáborral, és „más politikai okból üldözött keresztényekkel.”

Önmagát politikai bebörtönzöttként határozza meg, és követeli

valamennyi politikai fogoly szabadon bocsátását, a politikai perek előkészítésének befejezését,

különösen az Iványi Gáborék elleni eljárásokat.

Még egyszer leírta, hogy szabad polgárként áll ki a szabadság és az esélyegyenlőség érdekei mellett, elutasítja „a jelenlegi emberellenes rendszer uszító politikáját és esküszöm, hogy mindent megteszek a kormányváltásért.”

Hozzátette, hogy magát Óbuda törvényes polgármesterének tekinti, a jogaitól való megfosztást nem tekinti jogszerűnek, azt nem ismeri el. Állítja, nem követett el törvénytelenséget, kreált ügy folyik ellene, és kifogásolta, hogy kiszivárognak a nyomozati anyagok.

A Fidesz szerint ez botrány

A három fős Fidesz frakció vezetője, Puskás Péter a levél felolvasása közben már kopogott az asztalán egy tollal, de csak akkor kapott szót, miután a korelnök végigolvasta a levelet.

photo_camera Puskás Péter tiltakozik Fotó: Bankó Gábor/444

Azt mondta, szánalmas, ami itt folyik, a levél felolvasásával az egész III. kerületi önkormányzatot becstelenítették meg. Sikerült a korábbinál és mélyebbre süllyedni.

Gratulálok, beírták magukat Óbuda történelmébe.

A frissen bekerült Budai Sándor kutyapártos képviselő arról beszélt, puszta jelenlétük gyökeres változást hoz a kerület életébe, ők a korrupció ellen küzdenek, és mindent megtesznek azért, hogy

a többi képviselő ne kerüljön olyan szituációba, mint Kiss László és Czeglédy Gergő.

Kínosnak tartja, hogy a fél ország azért figyeli a kerületet, mert pár hete még az sem volt biztos, hogy meg tudnak alakulni.

Az alakuló ülés elején az önkormányzat előtti téren négy tüntető A börtön ablakában című dallal adott szerenádot.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Mivel is gyanúsítják Kiss Lászlót?

Kiss Lászlót augusztus közepén gyanúsította meg és hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség. Közleményük szerint Kisst azzal gyanúsítják, hogy a 2019. októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni.

A vesztegetési pénzt pedig úgy leplezték, hogy az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal, de végül nem ezek végezték el a munkát, hanem mások, olcsóbban.

A polgármestert vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével, valamint más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a főügyészség.

A vád szerint 18 millió forint vesztegetési pénzt fogadott el. Kiss az eljárás során is visszautasította vádakat. Előző alpolgármestere, Czeglédy Gergő is letartóztatásban van, 100 millió kenőpénz átvételének gyanúja miatt.

Kiemelt videóink