Elindulhat a Versenyképes Járások Program

gazdaság
október 07., 16:00

Az elmúlt években volt kormányzati program, ami a megyeszékhelyek, megyei jogú városok fejlesztését célozta (Modern Városok Program), és ami a magyar falvak fejlesztését támogatja (Magyar Falu Program ). Most a kettő között jönne valami.

Navracsics Tibor bejelentette, hogy január 1-től elindul a Versenyképes Járások Program: az iparűzési adó 2025. évi többlete kerülne be a területfejlesztési alapba, és a járások ezt pályázhatnák vissza, de a 2024-es szintig az önkormányzatok az iparűzési adójukat ugyanúgy megkapják – írja az ATV, aminek a kérdésére a miniszter azt mondta: ez nem centralizáció, hiszen visszapályázhatják a járások.

photo_camera Egy nagyon versenyképes járás

A Pénzügyminisztérium szerint kb. 65 milliárd lesz a 2025-ös iparűzési adótöbblet, ezt pályázhatnák meg a járások. Ha ez az iparűzési adótöbblet a 250 millió forintot nem éri el, a költségvetés kiegészíti ezt, azaz legalább 250 milliós keretre pályázhat minden járás, a megyeszékhely központú járások esetében pedig a megpályázható keret 500 millió forint – mondta Navracsics, aki szerint a 174 járásból 135 olyan járás van, amelyik 250 milliós pályázati összeggel rendelkezhet, 6 megyeszékhely pedig 500 milliós keretre pályázhat.

Járási fejlesztési fórumok jönnek létre, a fórumokon a polgármesterek döntenek 2/3-os többséggel, hogy tompítsák a város és a környéke közötti fejlettségi különbséget, de „nem súlyozzák a lakosságszámmal” – mondta Navracsics.

Kiemelt videóink