Nagy Mártonék bejelentették, hogy csak a budapesti Airbnb-szabályokat vizsgálják felül

gazdaság
október 07., 12:36

Szeptember közepén helyi népszavazáson döntöttek úgy a hatodik kerületi lakosok, hogy 2026-tól nem lehet rövid távra szállást kiadni, vagyis Airbnb-zni a Terézvárosban. A Nemzetgazdasági Minisztérium most közleményt adott ki arról, hogy az Airbnb egészének szabályozását felülvizsgálják – de nem országosan, csak a fővárosban.

Ugyanis, mint a minisztériumi közlemény írja, „Budapesten lakhatási probléma alakult ki, amely különösen sújtja a fiatalokat és fiatal családosokat”. Ebből kiindulva csak Budapesten kívánják szigorítani az rövid távú lakáskiadás szabályozását. A kormány ugyanis az Airbnb-problémát elsődlegesen lakhatási kérdésnek tekinti, hozzájárulva a lakásvásárlás és lakásbérlés problémáinak kezeléséhez.

Tehát „a tervezett intézkedések a vidéki turisztikai célú rövidtávú lakáskiadókat nem érintik, a kialakítás alatt lévő új szabályozás semmilyen módon nem befolyásolja tevékenységüket”, írja az NGM. A Nemzetgazdasági Minisztérium hangsúlyozza, a Kormány továbbra is együttműködik a szektor valamennyi szakmai szervezetével és elkötelezett az élénk szakmai párbeszéd fenntartása mellett.

A minisztériumi közlemény előzménye, hogy hétfőn huszonhat turisztikai szervezet közleményt adott ki, amelyben a teljes tiltás és a jelenlegi szabályozás közötti kompromisszumra tettek javaslatot. A közleményben azt írják, hogy „a turisztikai célú rövid távú lakáskiadás egy budapesti, azon belül is a belső fővárosi kerületeket érintő ügy, sem a külső kerületekben, sem a vidéki városainkban nem vet fel kérdéseket” – amivel lényegében zárójelbe teszik az NGM vállalását, hogy vidéken nem változik a szabályozás.

Kiemelt videóink