A gazdasági államtitkár szerint „kizárólag üzleti döntés” volt, hogy Mészáros Lőrinc bankja pénzt adott a spanyol szélsőjobbnak

belföld
október 08., 09:59

A DK-s Vadai Ágnes arról kérdezte Orbán Viktor: milyen szerepe volt abban, hogy a spanyol szélsőjobbos párt, a Vox – amely EP-választási gyűlésének videóüzenetet is küldött Orbán – egy magyar banktól kapott hitelt a tavalyi választási kampányához. (Amikor Vadai a kérdést feltette, a Vox még nem hozta nyilvánosságra, hogy az MBH-ról van szó, azóta azonban ezt meg kellett tennie a spanyol pártfinanszírozási szabályok miatt.)

Nyugalom: semmilyen.

Mi úgy őrizzük mások szuverenitását, mint a szemünk fényét. Így teljesen véletlen, sima piaci folyamat, hogy épp az állami beavatkozások hosszú sorával Mészáros Lőrinc kezébe került bank adott pénzt egy olyan pártnak, amely az Európai Parlamentben azóta már a Fidesz-féle Patrióták Európáért frakció tagja. Aki nem hiszi, azt egyenesen Fónagy János gazdasági minisztériumi államtitkár győzi meg erről a Vadainak adott válaszában.

A Vox két részletben összesen 9,2 millió eurós (mai árfolyamon több mint 3,6 milliárd forintos) kölcsönt a banktól. Azért magyar pénzintézethez fordultak, mert spanyol bankoktól nem kaptak hitelt, indokolt a párt.

Fónagy János szerint a kormány természetesen semmit nem tudott az egészről, amit a válaszában „esetleges” hitelnek nevezett, írja a 24.hu. Az államtitkár válasza szerint „kizárólag üzleti alapon születhetett döntés” a hitelről, az ügyletben „a magyar kormánynak semmilyen szerepe nincs, arról információval nem rendelkezik”.

Kiemelt videóink