Hadházy: Tömegesen veszik vissza a falvaktól a reménybeli EU-s támogatásokra kiutalt előlegeket

belföld
október 08., 07:49

„Úgy tűnik, tömegesen kéri vissza a falusi önkormányzatoktól az állam a reménybeli EU-s támogatásokra kiutalt előlegeket” – írja kedd reggeli Facebook-posztjában Hadházy Ákos. A független parlamenti képviselőnek több helyről el is küldték „az erről szóló rekviráló levelet”, ezek egyikét anonimizálva közzé is tette (a kitakarások miatt csak annyi derül ki, hogy Hajdú-Bihar megyei községről van szó, és hogy az Államkincstárban már szeptember 9-én megírták a levelet).

Hadházy szerint ez azért történhetett, mert a kormány „úgyis elkezdte osztogatni a pénzeket” – ebben a konkrét esetben 2022 júniusában, nem sokkal a választások utáni megszorítások bejelentése után –, hogy az uniós forrásoknak csak egy kisebb része érkezett meg az országba. Emellett a falvaknak előlegeket is osztott, egyelőre saját pénzből – ezeket követelik most vissza. A politikus szerint „nem nehéz azt gondolni, hogy ezzel a lépéssel a központi költségvetés gyalázatos állapotát akarják kozmetikázni”.

Hadházy szerint azt nem tudni, hogy ezt „csak azokkal a településekkel teszik-e bosszúból, ahonnan elzavarták a fideszes kiskirályt, mint ahogyan azt sem, hogy végül mi lesz ezeknek a pénzeknek a sorsa”.

A politikus felidézi, hogy „a korlátlanul ellopható EU-s pénzek” remek eszköznek bizonyultak korábban a kistelepülési polgármesterek sakkban tartására, hiszen csak az kaphatott támogatást, aki vállalta, „hogy a »felsőbb utasítás« szerint választja ki a munka elvégzésével megbízott céget, valamint ha »jól szavaz« a falu”.

Kiemelt videóink