Heteken át szennyvíz ömlött a Balatonba

belföld
október 09., 13:16

Még a nyár végén, a szennyezés hátterében pedig a helyi víziközmű szolgáltató elavult csőrendszerei állhatnak – írja a hirbalaton.hu.

„Ha az elkövetkezendő hetekben, hónapokban nem oldódik meg a probléma, az a jövő szezonban nagyon kellemetlenül fogja érinteni mind a Tihanyi-félszigetet, mind a füredi részt, sőt az egész keleti medencére hatással lesz” – mondta a lap szerint Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) legutolsó ülésén Vasas Gábor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet vezetője. „A Balatonba jutó szennyvíz forrását a napokban sikerült feltárni és megszüntetni, de végleges megnyugvást a következő hetek vízminta-elemzéseinek eredménye hozhat az ügyben” – mondta az igazgató a lapnak.

A nyár végén zárták be Tihany szabadstrandját, a vízben található magas számú E. coli baktérium miatt.

A HírBalaton információi szerint a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. szennyvízfőnyomó csöve sérült meg a volt MÚOSZ-üdülő mellett, ahol a Kastélyszálló is található. Az illetékesek és érintettek valószínűsíthetően azért nem vették észre jó ideig, mert bekerített, zárt ingatlanról van szó, ami évek óta csak megőrzés alatt áll.