Kamerunban mostantól tilos a 91 éves elnök egészségi állapotáról pletykálni

Rendeletben tiltották be Kamerunban a 91 éves elnök, Paul Biya egészségével kapcsolatos megnyilvánulásokat - közölte a Belügyminisztérium.

A szigorú rendelkezést az válthatta ki, hogy Biya hosszú ideje nem jelent meg a nyilvánosság előtt, ez pedig alapot adott az egészségével kapcsolatos spekulációknak, amelyek szerint valami nincs vele rendben.

photo_camera Paul Biya beszédet mond 2024. augusztus 15-én.
Fotó: CHRISTOPHE SIMON/AFP

A hét elején a kameruni hatóságok közleményben tudatták, hogy az elnök magánlátogatáson tartózkodik Genfben, és jó egészségi állapotban van, illetve „színtiszta fantazmagóriának” minősítettek minden, a feltételezett betegségével kapcsolatos megnyilvánulást.

Paul Atanga Nji belügyminiszter október 9-én levelet írt a regionális kormányzóknak, amelyben közölte: az elnök egészségének megvitatása nemzetbiztonsági kérdés.

Úgy fogalmazott: mostantól „az elnök állapotáról a médiában szigorúan tilos vitatkozni. Az elkövetőknek a törvény teljes erejével kell szembenézniük.”

A belügyminiszter utasította a kormányzókat, hogy hozzanak létre olyan egységeket, amelyek folyamatosan figyelik a magánkézben lévő médiumok és a közösségi médiaplatformok felületeit.

Sokan a rendelkezést az állami cenzúra megjelenéseként bírálják.

„Az elnököt kameruniak választják, és teljesen normális, hogy aggódnak a holléte miatt” - nyilatkozta a Reutersnek Hycenth Chia helyi újságíró és a magántulajdonban lévő Canal2 International televízió műsorvezetője. „Látunk liberális vitákat Joe Biden és a világ más vezetőinek egészségéről, de ez nálunk tabu” - mondta.

Kamerunnak mindössze két elnöke volt függetlensége 1960-as kikiáltása óta, és az országot 1982 óta irányító Paul Biya esetleges tartós megbetegedése vagy halála után valószínűleg zűrzavaros utódlási válsággal kell majd szembenéznie.

A kakaó- és olajtermelő Kamerunnak, amelynek mindössze két elnöke volt a Franciaországtól és Nagy-Britanniától való függetlenné válása óta, az 1960-as évek elején, valószínűleg zűrzavaros utódlási válsággal kell szembenéznie, ha Biya túl beteg lesz ahhoz, hogy hivatalában maradjon, vagy meghal. Kamerun médiaszabályozó hatóságát, a Nemzeti Kommunikációs Tanácsot nem tudták azonnal elérni. A lépést az állami cenzúra cselekményeként bírálták. "Az elnököt kameruniak választják, és teljesen normális, hogy aggódnak a holléte miatt" - mondta Hycenth Chia, a Yaounde-i újságíró és a magántulajdonban lévő Canal2 International televízió talkshow műsorvezetője. "Látunk liberális vitákat Joe Biden és a világ más vezetőinek egészségéről, de itt ez tabu" - mondta a Reutersnek.