Örülhet Bús, visszakapja befolyásos pozícióját az NKA élén

KULTÚRA
október 11., 21:45
photo_camera Bús Balázs Fotó: Facebook/Bús Balázs

Október 15-ével visszakapja az NKA alelnöki pozícióját Bús Balázs, Óbuda egykori fideszes polgármestere - írja az Index. Ez igen befolyásos pozíciónak számít a magyar kulturális szektorban, hiszen a Nemzeti Kulturális Alap az egyik legfontosabb szervezet, amin keresztül a magyar állam a kultúrát finanszírozza, kollégiumai évente százmilliárd forintos nagyságrendű összegeket osztanak szét. Az NKA elnöke a mindenkori kultúráért felelős miniszter, így az alelnök szerepe meghatározó.

Búst, aki 2021. január 1. óta volt alelnök, idén februárban menesztette Csák János akkori kulturális és innovációs miniszter. Az akkori hírek szerint azért, mert Bús nem értett egyet a Csák nagy művének szánt, brutális központosítással járó kulturális törvénytervezettel. Ami az NKA meglévő önállóságát is megnyirbálta volna. (Mit tesz isten, Csák ideje már júniusban kitelt és a törvénytervezet lekerült a napirendről.)

Februárban a hivatalos indoklás szerint maga Bús Balázs kérte, hogy távozhasson, mivel elindult az önkormányzati választáson Óbudán, de ez csak fedőszövegnek tűnt. Kapányolni nyugodtan kampányolhatott volna ugyanis a pozícióját megtartva, arról csak a megválasztása esetén kellett volna lemondania. És mivel a polgármester-választáson végül kikapott a most épp börtönben ülő DK-s Kiss Lászlótól, innen nézve végképp nem lett volna múlhatatlanul szükséges lemondania.

Miután távozott, az alelnöki székbe ideiglenes jelleggel Závogyán Magdolna államtitkár ült. Bús most - az Index információja szerint - visszatérhet oda.