A szudáni hadsereg megbombázta a főváros központi piacát, legalább 23-an meghaltak

külföld
október 13., 20:14

Újabb véres epizód történt a másfél éve tartó, eddig becslések szerint 150 ezer halálos áldozattal járó szudáni polgárháborúban: a hadsereg úgy próbálta meg kifüstölni a főváros, Khartúm jelentős részét ellenőrző RSF nevű félkatonai milíciát, hogy repülőgépekről megbombázták a belváros déli részét, ahol az RSF fő laktanyája található. De bőven hullottak bombák a közeli nagypiacra és a környező lakónegyedre is a napközben végrehajtott akció közben. Az eredmény legalább 23 halott és 40 sebesült - írja a BBC. Az áldozatok között árusok, vásárlók és környékbeli lakosok is vannak.

Korábbi jelentések szerint a kormányhadsereg egységei egyre közelebb járnak a nagyrészt RSF-ellenőrzés alatt álló fővároshoz, amit péntek óta több hullámban is bombáztak, a városközpontra és a település déli negyedeire fókuszálva. A hadsereg egyes egységei szombaton már Omdurmanban jártak, ami a Nílus túlpartján fekszik, pont Khartoummal szemben.

A polgárháború során a 47 milliós ország lakosai közül becslések szerint 9,5 millió embernek kellett eddig elmenekülnie a lakóhelyéről.