Egymás egészségügyi adatainál tart az amerikai kampány

külföld
október 13., 07:28

A Fehér Ház közzétett egy orvosi leletet, amely szerint Kamala Harris alelnök „rendelkezik a szükséges fizikai és mentális rugalmassággal”, hogy elnökként szolgáljon. A vizsgálatot Joshua Simmons végezte, aki több mint három éve Harris orvosa. Azt írta, az alelnök legutóbbi, áprilisi fizikai felmérése óta semmi változás nem történt, Harris egészséges és aktív életmódot folytat. Azt megjegyezte, hogy a családjában előfordult a vastagbélrák és allergiás betegségek, de azt írta, ha odafigyel az ajánlott megelőző vizsgálatokra – a vastagbéltükrözésre és az éves mammográfiára –, akkor minden rendben.

Miután nyilvánosságra hozták ezt a leletet, a Harris-kampány szóvivője a közösségi médiában azt írta, „most te jössz, Donald Trump”.

Kamala Harris
photo_camera Kamala Harris Fotó: ROBYN BECK/AFP

Trump csapata nem bajlódott orvosi jelentésekkel, ők csak egyszerűen kiírták: „tökéletes és kiváló egészségi állapotban van”. Szerintük a republikánus jelöltnek „rendkívül elfoglalt és aktív kampányprogramja” van, és amúgy is, Harris „nem rendelkezik Trump elnök állóképességével”.

Donald Trump
photo_camera Donald Trump Fotó: MICHAEL CIAGLO/Getty Images via AFP

Harris az utóbbi időben többször is utalgatott Trump korára és egészségi állapotára, legutóbb Észak-Karolinában is arról beszélt, hogy Trump gyakran „témát vált és elkalandozik”. Ez azért különösen érdekes, mert épp a fizikai és szellemi állapot volt a republikánusok legfontosabb kampányfegyvere Joe Biden elnökkel szemben, mielőtt az visszalépett a versenytől. Ha Trumpot novemberben újraválasztanák, a második ciklusa végén ő lenne az USA történetének legidősebb hivatalban lévő elnöke 82 évesen.

(BBC)