A Belügyminisztérium szerint mindenkit el tud látni az állami egészségügy, csak az ellátás időpontja kérdéses

Egészségügy
október 14., 07:57

Módosítanák a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvényt, és ezzel bevezetnék a hiánypótló állami szolgáltatást nyújtó magántulajdonú egészségügyi szolgáltató kategóriáját. Ez azonban nem tekinthető a magánszolgáltatók fokozott bevonásának a közfinanszírozotti körbe a Belügyminisztérium szerint. Csak olyan szolgáltatásokért kaphatnak majd a magánellátók közpénzt, amit tőlük olcsóbban vehet meg az állami egészségpénztár, mint külföldön, derül ki a szaktárca Népszavának küldött válaszából.

Ez egyébként nem új lehetőség, már ma is létezik ez a szolgáltatás, erre a BM példaként az Országos Gerincgyógyászati Központot említette, amely már jó ideje a speciális szaktudást igénylő gerincstabilizáló műtéteket végzi.

Egy ellátás akkor kerülhet egyébként hiányzó és pótolandó kategóriája, ha azt az esetek 95 százalékában a rendszer azt nem képes biztosítani és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő jellemzően külföldön vásárolja meg.

A lap megkérdezte, mi lehet a következő terület, amit be kell vonni ebbe a körbe, látva a várólistákat, a BM szerint azonban a mostani ellátási problémákból nem látnak olyat, amelyek biztosításához be kéne vonni magánszolgáltatókat.

A lap szerint nem tekintik „hiánypótló állami szolgáltatásnak” például a várólistás műtéteket. A BM levele szerint ugyanis

„mindenkit el tudnak látni, csupán az ellátás pontos időpontja kérdéses.”