Izrael Gázában egy iskolát ágyúzott, közben a Hezbollah megtámadott egy izraeli katonai támaszpontot

külföld
október 14., 06:50

Négy izraeli katona halt meg, további több mint 60 másik megsebesült abban a dróncsapásban, amely egy észak-izraeli katonai támaszpontot célzott meg. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tájékoztatása szerint a támadás egy „Binyamina melletti támaszpontra” csapott le, ez egy Haifától mintegy 33 kilométerre délre fekvő városban van.

Az észak-izraeli akcióért a Hezbollah vállalta a felelősséget. A támadás célpontja a Tel-Aviv és Haifa között állomásozó IDF Golani-dandár kiképzőtábora volt. A fegyveres csoport sajtóirodája szerint ez a csapás válasz volt a csütörtökön Dél-Libanonban és Bejrútban végrehajtott izraeli támadásokra. A csoport azt közölte, hogy „drónok rajával” vette célba az észak-izraeli tábort.

Egyes izraeli médiumok arról számoltak be, hogy a támaszpontot egy Libanonból indított, alacsonyan szállított drón találta el - egy viszonylag egyszerű fegyver, amely a jelek szerint nem aktiválta a korai előrejelző riasztókat. Egyelőre kevés a részlet, de úgy tűnik, hogy a sérültek közül sokan egy közösségi étkezdében tartózkodtak, és teljesen váratlanul érte őket a támadás. A közösségi médiában terjedő képek egy üres étkezdét mutatnak, amelynek tetején lyuk tátong.

Az izraeli mentőszolgálat, a Magen David Adom (MDA) először arról adott tájékoztatást, hogy a támadásban 61 ember sérült meg, hárman súlyosan, és hogy közülük 37-et mentővel vagy helikopterrel szállítottak nyolc regionális kórházba.

photo_camera A támaszpont a Hezbollah támadása után
Fotó: OREN ZIV/AFP

Mielőtt az IDF megerősítette volna a haláleseteket, az MDA közleményében azt írta, hogy a három súlyos sérült mellett 18 áldozat állapota közepes, 31-en enyhe sérüléseket szenvedtek, kilenc ember pedig „szorongásos állapotban van”. Az MDA és az IDF közötti eltérés oka a kritikus sérültek számában nem világos. A BBC megjegyzi: az izraeli cenzúra szabályai kezdetben megakadályozták, hogy a médiumok beszámoljanak arról, hogy pontosan hol és mit is támadtak, mielőtt az IDF megerősítette, hogy a Binyamina bázis volt a célpont.

Közben az ország déli részén egy gázai iskolát ért izraeli ágyúzás. A kitelepített palesztinok elszállásolására használt épület elleni legalább 15 halálos áldozatot követelt Gáza középső részén. A Hamász vezette gázai polgári védelmi ügynökség szerint a Nuseirat táborban lévő helyszínt vasárnap tüzérségi sortűz érte, amely egész családokat ölt meg, és több tucatnyian megsebesültek, írja szintén a BBC.

A polgári védelem szóvivője elmondta, hogy az al-Mufti iskola elleni támadásban, ahol Gáza környékéről kitelepítettek százai találtak menedéket, legalább ötven ember megsebesült, és több mint egy tucatnyian meghaltak.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt reagálta erre, hogy megvizsgálja a jelentéseket.

photo_camera Gáza egy évvel a Hamász izraeli terrortámadása után
Fotó: HASSAN JEDI/Anadolu via AFP

Korábban a jelentések szerint öt gyermeket öltek meg dróncsapás következtében, miközben Gáza északi részén egy utcasarkon játszottak. A BBC tudósítójának szemtanúk arról számoltak be, hogy egy dróntámadás eltalált egy utcán sétáló embert, aminek következtében a gyerekek meghaltak, hét másik ember pedig megsebesült.

Az IDF az ezzel kapcsolatos kérdésekre még nem válaszolt.

A háború elmúlt egy éve alatt a Hamász vezette egészségügyi minisztérium több mint 42 000 halottról számolt be. Gáza 2,4 millió lakosából mintegy 1,9 millióan kényszerültek lakóhelyüket elhagyni a háború miatt.

A harcok azt követően kezdődtek, hogy a Hamász tavaly október 7-én példátlan támadást indított Izrael ellen: mintegy 1200 embert öltek meg és több mint 200-at ejtettek túszul Gázában.