Tusk szembemegy Brüsszellel, felfüggesztené a menekültjogot

külföld
október 14., 15:10

A szokásos forgatókönyvtől eltérően ezúttal nem valamelyik szuverenista jobboldali kormánnyal van konfliktusa menekültügyben az Európai Uniónak, hanem a centrista néppárti Tusk vezette Lengyelországgal.

Miután a lengyel kormányfő szombaton a pártja kongresszusán bejelentette, hogy ideiglenesen fel akarja függeszteni a menedékjogot, az Európai Bizottság arra figyelmeztetett, hogy a tagországok nemzetközi és uniós kötelezettségei közé tartozik a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférés biztosítása. A Bizottság szóvivője máris jelezte, hogy a lengyel tervek azzal a veszéllyel járnak, hogy megsértik az ország emberi jogi kötelezettségeit.

photo_camera Donald Tusk lengyel miniszterelnök Fotó: JAKUB PORZYCKI/NurPhoto via AFP

Donald Tusk a PO (Polgári Platform) kongresszusán vázolta fel a tervezett új migrációs stratégiát, ami a szavai szerint lehetővé tenné a menedékjog ideiglenes területi felfüggesztését is.

„Minimálisra csökkentjük az illegális migrációt Lengyelországban”

- ígérte a lengyel miniszterelnök a párthívei előtt, és tőle szokatlanul éles hangot ütött meg Brüsszellel szemben. „Nem fogjuk megvalósítani az európai elképzeléseket, ha azok sértik az érdekeinket” - mondta.

Tusk a Fehéroroszország felől érkező bevándorlók jelentette problémára hivatkozott; Lengyelországban évek óta téma, hogy Lukasenka belarusz elnök Lengyelország felé irányítja a migrációt, hogy destabilizálja az országot.

Szíriai menekültek a belarusz-lengyel határon a balowiezai erdőben
photo_camera Szíriai menekültek a belarusz-lengyel határon a balowiezai erdőben Fotó: MACIEJ LUCZNIEWSKI/NurPhoto via AFP

„Köztudott, hogyan élnek vissza Lukasenka és Putyin segítségével az embercsempészek és az emberkereskedők a menedékjoggal, hogyan használják azt ki éppen a menedékjog lényegével szemben” - mondta.

Tusk kijelentése koalíciós feszültségeket keltett a lengyel kormányban is: a Baloldal élesebben, a Szymon Holownia Polska 2050 párt visszafogottabban, de egyaránt bírálták a tervezetet. Tusk politikai célja az elemzések szerint már a 2025 tavaszán esedékes elnökválasztásnak szól: miután a PO váltotta a kormányon a jobboldali PiS-t, az elnöki széket is elhoznák tőlük - a migrációs téma pedig jól jöhet a PiS felé hajló szavazók megnyerésére.

Tusk leginkább a finn példára hivatkozik, ahol idén júliusban egy évre lehetővé tették, hogy már a határátkelőhelyen elutasítsák a benyújtott menedékkérelmeket, és azonnal kiutasítsák az országból az érintetteket. Az Európai Bizottság azonban máris elutasítja a lengyel elképzelést:

„Európai megoldáson kell dolgoznunk, amely határozottan ellenáll Putyin és Lukasenko hibrid támadásainak, de közben nem áldozza fel értékeinket”

- mondta a Bizottság szóvivője.

(Gazeta Wyborcza, Politico)