Az autóipar és az aksigyártás is befuccsolt augusztusban

gazdaság
október 15., 08:55

Kedden közölte az augusztusi ipari termelésről szóló második, részletes tájékoztatóját a KSH. A statisztikai hivatal nem változtatott az első jelentésben közzétett főbb adatokon: a magyar ipar a tavaly augusztusinál a nyers adatok szerint 9,5 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 4,1 százalékkal rosszabbul teljesített idén (a nagy különbség abból fakad, hogy idén augusztusban kettővel kevesebb munkanap volt).

Ezzel a hanyatlással a magyar ipar a 2021. szeptemberi szintre esett vissza: a hosszabb távú statisztikában, amiben a 2001-es éves átlag számít 100 százaléknak, augusztus végén 96,1 százalékon álltunk. Vagyis három év alatt a magyar ipar teljesítménye mínusz 3,9 százalék volt.

A júliusihoz képest 0,5 százalékkal volt alacsonyabb az ipari termelés, ez az idei harmadik legrosszabb havi változás.

link Forrás

A KSH jelentése szerint „a feldolgozóipari alágak közül háromban nőtt, tízben visszaesett a termelés” éves összevetésben. Ami aggasztó, az az, hogy a magyar gazdaságot leginkább meghatározó szektorok mindegyikében csúnyán visszaesett a termelés és az értékesítés is.

A legnagyobb súlyú járműgyártás teljesítménye 12,4 százalékkal visszaesett a tavalyi augusztusihoz képest,

és miután tavaly augusztusban csak 4,6 százalékkal nőtt, ez azt jelenti, hogy a 2022. augusztusinak csak 91,6 százalékán volt.

Az akkugyártás újabb 24 százalékos éves visszaesést produkált, igaz, ebben a szektorban tavaly még 39 százalékos volt a bővülés, így a két évvel ezelőttinél 5,6 százalékkal jobb teljesítményt nyújtottak az aksigyárak.

Se gyártás, se eladás, se megrendelés

A termeléssel együtt az értékesítés is csúnya mélyrepülésben van.

Az ipari export volumene 6,3 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, a belföldi értékesítés 7,3 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari exportértékesítés majdnem egyharmadát jelentő járműgyártás kivitele 14 százalékkal, a villamosberendezés-gyártásé (ide tartoznak az aksigyárak is) 11,3 százalékkal esett vissza.

További aggasztó jelek a KSH jelentéséből:

  • augusztusban Magyarország minden régiójában csökkent az ipari termelés éves alapon. A legnagyobb mértékű, 14,7 százalékos visszaesést Pest régióban, a legkisebb, 3,8 százalékosat a Dél-Dunántúlon regisztrálták;
  • pocsékul alakulnak a kilátások is, hiszen a KSH megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 10,9 százalékkal visszaesett 2023 augusztusához mérten. Itt már nem az exporttal van a nagyobb baj: az új belföldi rendelések 14,5, az új exportrendelések 10,2 százalékkal csökkentek, mindezekből is fakadóan
  • az összes rendelésállomány augusztus végén 26 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól (tavaly augusztusban még plusz 3,5 százalékon volt éves összevetésben).