Megint veszett kutyát találtak a román határ közelében

járvány
október 15., 16:35

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma október 10-én újra veszettséget igazolt egy kutyánál. A fertőzött állatot a szakemberek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a román határ közelében találták, az új eset miatt több járványügyi intézkedést rendelt el a hatóság, többek között fokozott felügyeletet és ebzárlatot. Az elrendelt intézkedéseket a Nébih és a megyei kormányhivatal mindaddig fenntartja, amíg azt a járványügyi helyzet szükségessé teszi.

A Nébih az igazolt fertőzésről a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ illetékes szervét, az EU-t és az Állategészségügyi Világszervezetet is tájékoztatta.

photo_camera Gif: Cujo a Cujo című filmben

A veszettség 2022 szeptemberében tért vissza az országba. Azóta 37 esetet regisztráltak, főleg rókákban. Mind az ukrán és a román határnál, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében történtek, ezért a megye elvesztette a veszettségtől mentes státuszát, de az ország többi része továbbra is mentes.

Az esetszám-növekedés miatt 2024-től Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a rókák vakcinázása dupla csaléteksűrűséggel történik mindaddig, amíg a járványügyi helyzet indokolja. A háziállatok esetében Magyarországon a kutyák veszettség elleni oltása évente kötelező, a macskák oltása pedig ajánlott – hívta fel a figyelmet a Nébih, kérve a kutya- és macskatartókat, hogy oltassák be a veszettség ellen állataikat.

A veszettség gyanújának bejelentése jogszabályi kötelesség: az idegrendszeri tüneteket mutató, elhullott háziállatok és az elhullottan talált vadállatok esetében a Nébih gondoskodik a mintavételről. Ha valaki rendellenesen viselkedő, emberre támadó vagy idegrendszeri tüneteket mutató vadállatot vagy háziállatot lát, azonnal jelentse az illetékes állategészségügyi hatóságnál, az elhullott rókákat a Nébih ZöldSzámán (+36-80-263-244).