Szigorít a kormány a vendégmunkások foglalkoztatásán

munka
október 15., 07:25

Kormányrendelettel szigorít a kormány a vendégmunkások foglalkoztatásán. Az Orbán Viktor által aláírt jogszabály a Magyar Közlönyben jelent meg.

A legfontosabb rész alapján szigorodnak a munkáltatókra vonatkozó előírások. Nem foglalkoztathat külföldi munkavállalót az a cég, amelyik korábban a munkaerő-közvetítési eljárások tapasztalatai alapján a magyar munkavállalók felvételétől alaptalan feltételekkel zárkózott el, vagy olyan rosszhiszemű magatartást tanúsított az eljárásban, amivel harmadik országbeli munkavállalókat kívánta indokolatlan előnyben részesíteni.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Emellett a szezonális munkavállalási engedély iránti kérelmet akkor is el kell utasítani, ha a munkáltatóval szemben az elmúlt 1 évben munkaügyi vagy munkavédelmi bírságot szabtak ki, vagy ha a munkáltatót az elmúlt 1 évben harmadik országbeli munkavállaló engedély nélküli foglalkoztatása miatt büntették meg.

A kormányhivatal a munkavállalási jóváhagyást is megvonhatja a cégektől, amennyiben rendszeresen megszegik az együttműködési kötelezettségüket, és a kiközvetített megfelelő képzettséggel rendelkező magyar munkavállalók foglalkoztatásától megfelelő indok nélkül zárkóznak el.