Szijjártó előterjesztésére nagykövet lett Fürjes Balázs

POLITIKA
október 15., 08:32

Hétfő este jelentek meg Sulyok Tamás köztársasági elnök határozatai, több külügyi államtitkárt is kineveztek nagykövetnek, írta a 24.hu. Sulyok Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére, az ő ellenjegyzésével hozta meg döntéseit.

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet lett például Fürjes Balázs, a rang addig jár neki, amíg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) állandó és egyéni teljes jogú tagja. Már márciusban is volt szó arról, hogy Szijjártó nagyköveti címet, államtitkári fizetést és titkárságot adna a fideszes Fürjesnek, aki 2023 őszén lett a NOB állandó tagja, miután a politikából kiszállva lemondott államtitkári/miniszterhelyettesi posztjáról a Miniszterelnökségen.

Fürjeshez hasonlóan rendkívüli és meghatalmazott nagykövet lett Balajthy Henrietta, aki eddig a külügy biztonságpolitikáért belelős helyettes államtitkára volt. Sulyok Íjgyártó István rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet bízta meg Magyarország varsói nagykövetségének vezetésével. Íjgyártó legutóbb, 2018-2023 között éppen Ukrajnában volt nagykövet. Rendkívüli követ és meghatalmazott miniszteri rangot kapott továbbá Hlinka Péter, Herold Viktor és Csige Gábor is.