A kalocsai civil polgármester szerint a fideszes képviselők akadályozták meg, hogy a városnak fideszes alpolgármestere is legyen

belföld
október 16., 13:20

Kalocsa is az egyik olyan település volt, ahol az idén júniusi önkormányzati választást jogsértések miatt részben meg kellett ismételni. Néhány választókerületi szavazókörben írták elő az újbóli polgármester-választást, de ez is elég volt ahhoz, hogy megforduljon az eredmény, és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület jelöltje, Bagó Zoltán legyőzze az addigi fideszes polgármestert, Filvig Gézát.

Az új képviselő-testületben ezzel patthelyzet jött létre, miután a Bagóval együtt 12 tagú testületben hat fideszes képviselő ül (öt egyéni választókerületi győztes és a listáról bejutott Filvig), és hat nem fideszes (Bagó és az őt támogató egyesület egy listás képviselője, a BKE-Békés Kalocsáért Egyesület három egyéniben mandátumot szerzett képviselője és egy baloldali listás jelölt).

A testület alakuló ülése október 14-én volt, ezen a polgármester azt kezdeményezte, hogy ezen két alpolgármestert válasszanak meg: társadalmi megbízatású alpolgármesternek a BKE-s Vincze Andrást, főállásúnak a fideszes Kákonyi Istvánt (ők mindketten egyéni mandátumot szereztek). A szavazás aztán kívülálló szemével nézve meglepően alakult: Vinczét 12 igen szavazattal, tehát egyhangúlag választották meg a képviselők alpolgármesternek, a jelöltségre igent mondó Kákonyira azonban csak 6 igen szavazat érkezett, 6-an ellene szavaztak (a szavazás titkos volt, így nem tudni, ki hogyan szavazott).

„A fideszes főállású alpolgármester megszavazását Soltvadkertről szabotálták el” – kommentálta a szavazás eredményét Bagó Zoltán a Facebookon. A polgármester szerint azért választotta volna maga mellé Kákonyit, mert gyakorló katolikus, sokat tesz a kalocsai hagyományőrzésért (aktív néptáncos), és ráadásul az előző ciklusban képviselőként a gazdasági bizottságot vezette, így „a városvezetésbe már korábban is belelátott, tapasztalatát így tovább tudta volna kamatoztatni”.

Bagó szerint sajnálatos, hogy

„ezt a helyzetértékelést a háttérben meghúzódó Font-Tisza paktum felülbírálta”,

és azt is írja: „rendkívül kínos lehet a Fidesz-KDNP frakció számára, hogy felsőbb utasítás hatására nem szavazhatták meg saját frakciótársukat alpolgármesternek”. Szerinte ugyanis a Fidesz térségi erős embere, a kalocsai központú választási kerület parlamenti képviselője, az egyébként soltvadkerti Font Sándor hatott oda, hogy Kákonyin kívül minden fideszes nemmel szavazzon.

Font erre egy kommentben reagált, azt írta: „a Fidesz jelezte, hogy nem kíván főállású alpolgármestert adni”, és értetlenségét fejezte ki, hogy Bagó ezek után miért forszírozta ezt. Arra, hogy Kákonyi miért mondott ezek után igent a felkérésre, nem reagált, csak annyit írt: „Kákonyi Pista sem nem Fidesz tag, sem nem KDNP tag”.

Hogy a Font-Tisza paktumból a „Tisza” alatt kit ért, nem tudni. Annyi biztos: a Magyar Péter májusi kalocsai fórumáról írt helyi tudósítás két helyi politikust nevez meg az eseményen jelenlévők közül: Bagót és azt a Bolvári Ferdinándot, aki a BKE polgármester-jelöltje volt (a június 9-i választáson 3. lett, a megismételt választásra visszalépett), és egyéni képviselői mandátumot is szerzett. Hogy hogyan szavazott most, azt nem tudhatjuk – a képviselő Facebookján se posztolt az alpolgármester-választásról –, de azt tény, hogy korábban a fideszes Font Sándor augusztus elején őt nevezte meg a Fidesz alpolgármester-jelöltjeként.