A Miskolci Keresztény Szemle főszerkesztőjét azután rúgták ki, hogy a kormányt kritizáló írások jelentek meg a folyóiratban

belföld
október 16., 11:04

Kritikus hangvételű, az Orbán-kormányt is bíráló írások jelentek meg a Miskolci Keresztény Szemlében, aminek leváltották a főszerkesztőjét – írja a Népszava. A lap úgy tudja, a kritikus cikkekkel teli lapszámot kinyomtatták, de az olvasókhoz már nem jutott el.

A negyedévente megjelenő folyóirat kiadója az Eszmék és Értékek Alapítvány, aminek honlapján – vélhetően támogatóként – a Miniszterelnökséget is feltüntetik.

A lap szerint az folyóiratban leközöltek egy Hazánk lejtmenetben című cikket, aminek első mondata szerint „talán még nem késő, hogy megállítsuk a magyar nemzet fokozatos erkölcsi és gazdasági leépülését és kiszolgáltatottságát”. De az is szerepel benne, hogy „a gyűlöletre épülő magyar társadalom jelenlegi megosztottsága az Európai Unióba igyekvő országok számára a lehető legrosszabb példa”, illetve hogy „a felemelkedésünket nem a kelet, hanem a nyugat tudja csak hathatósan elősegíteni”, a keleti irány pedig „számunkra leszakadással járó zsákutcát jelent”.

Felkérték szerzőnek Jeszenszky Géza volt külügyminisztert, aki elemzésének a Hanyatló nemzet címet adta, de Bod Péter Ákos volt jegybankelnök és miniszter is írt egy kormánykritikát, amiben tényként írt demográfiai zsugorodásunkról, a gyors és növekvő kivándorlásról és térségek elnéptelenedéséről. Bod Péter Ákos arról is írt, hogy az egyházak – néhány egyházi személy kivételével – hallgattak az erkölcsi, értékbeli botrányok idején.

A Népszava információi szerint a fenti írásokat megjelentető lapszám után váltották le Zsugyel Jánost, aki hét évig volt a Miskolci Keresztény Szemle főszerkesztője. A lapnak azt mondta, munkájára eddig nem volt panasz.

Leváltásáról levélben értesítette őt a folyóiratot kiadó alapítvány kuratóriumi elnöke, Kiss Ákos Leventéné Gonda Erika. Tudomásul vette a döntést, nem látja értelmét annak, hogy megpróbáljon magyarázatot kérni az okokra. Azt mondta, vitaindítónak szánta az uniós csatlakozás évfordulója alkalmából közölt összeállítást.

A Népszava megkeresésére Gonda Erika – aki a 2019-es önkormányzati választáson egyébként a Fidesz-KDNP jelöltjeként indult Miskolcon – válaszához mellékelte a Zsugyel Jánosnak írt levelét, ami szerint a 2023-as tisztújítás óta a KÉSZ miskolci csoportja „folyamatos megújuláson” ment keresztül, átalakult a lapot kiadó alapítvány kuratóriuma és az alapítvány működése is: „e folyamatba illeszkedően” került napirendre a Miskolci Keresztény Szemle megújítása.