A rendőrség elutasította az MCC költéseivel kapcsolatos feljelentést

belföld
október 16., 07:26

A rendőrség bűncselekmény gyanújának hiányában elutasította Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő feljelentést, amelyet a Mathias Corvinus Collegium (MCC) költéseivel kapcsolatban tett – írja a Telex.

Szeptemberben írt arról a Direkt36, hogy az MCC oktatói szinte láthatatlan munkáért is milliókat visznek haza. A cikk megjelenése után Vadai Ágnes „Valóban olyan kifizetések vannak az MCC-nél, amik mögött nincsen teljesítés?” címmel írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be az országgyűlés elnökének, a levél címzettje Polt Péter legfőbb ügyész volt, aki a kérdést feljelentésként értékelte, és továbbította a Nemzeti Nyomozó Iroda felé.

A Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Osztály az eset megvizsgálása után arra jutott, hogy nem lehet megállapítani, hogy hűtlen kezelés történt-e.

A szeptemberi cikk szerint Koltay András, a Szólásszabadság Műhely vezetője – aki főállásban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke, és egyébként két egyetemen is tanít, valamint kuratóriumi tag egy parlament által létrehozott alapítványban – az MCC-ben félállásban látja el műhelyvezetői feladatait. Abban a műhelyben, ahol a 2023-as belső nyilvántartás alapján senki sem dolgozott rajta kívül, vagyis a szervezet valószínűleg teljes egészében rá fordította évi 12 millió forintos bérköltségét.

A rendőrség most a feljelentést elutasító határozatában azt írta, „arra vonatkozóan, hogy Koltay András ebben a beosztásában ténylegesen milyen feladatokat látott el, a feljelentés és az alapját képező cikk sem tartalmaz olyan objektív adatokat, amely alapján azt lehetne megállapítani, hogy a munkabér jogcímén történt kifizetésekre szabálytalanul került sor, illetve bárkinek a kötelességszegő magatartása következtében az alapítványnál vagyoni hátrány keletkezett. Az, hogy a nevesített beosztás betöltéséért mekkora jövedelem került megállapításra és kifizetésre, a munkaadó és a munkavállaló közötti egyeztetés eredménye”.

A határozat szerint „megállapítható, hogy a feljelentés és a megismert internetes dokumentumok minden olyan bűncselekményre utaló ténybeli feltételt nélkülöznek, amely a bűncselekmény megállapíthatóságának kellő alapot szolgáltatna és abból olyan valószínűségi következtetés lenne levonható, hogy bűncselekmény történt és az a nyomozás elrendelését indokolná”.