A rendőrség szerint nem büntetést, hanem köszönetet érdemel, aki összegyűjti az eldobott palackokat

belföld
október 16., 11:38

„Közös érdekünk, hogy egészségünk és környezetünk védelme, tisztán tartása, valamint a fenntarthatóság elérése érdekében a lehető legtöbb hulladék visszakerüljön a körforgásba újrafeldolgozásra. Aki ebben azzal működik közre, hogy a mások által kidobott visszaváltható palackokat összegyűjti, és elviszi a gyűjtőpontra, nem büntetést, hanem tulajdonképpen köszönetet érdemel. De annyit mindenképpen, hogy önmagában ezen tevékenységéért ne kelljen rendőri fellépéssel számolnia” – írta szerdai közleményében a rendőrség.

photo_camera Fotó: Hegedüs Róbert/MTI/MTVA

Október elején a Dívány megkeresésére közölte a rendőrség, hogy szabálysértésnek minősül, ha valaki kiveszi a kukába dobott visszaváltható palackokat. A bonyolultan megfogalmazott válasz lényege az volt, hogy miután kukába kerül a flakon, az már a hulladékgyűjtő cég birtokába kerül, így eljárás indulhat a guberáló ellen, a rendőr pedig akár 65 ezer forintos bírságot is kiszabhat.

A mostani közleményben azt írják, hogy a hulladék kezelése felelősség, ezért rendelkezik a törvény úgy, hogy a hulladéknak mindig van tulajdonosa, aki számonkérhető.

„A rendőrség minden esetben szem előtt tartja, hogy melyek a törvényi szabályozás mögött húzódó valós társadalmi érdekek. Éppen ezért pusztán az, hogy ha valaki mások által elhagyott, eldobott visszaváltható palackokat gyűjt, nem ad okot rendőri intézkedésre” – írták, hozzátéve, hogy utóbbival csak annak kell számolnia, aki mindezt nem a társadalmi együttélés szabályai szerint teszi. Vagyis aki kiborítja a kuka tartalmát, megrongálja a tárolót, a lakóközösséget zavarva, hangoskodva, megbotránkoztató módon viselkedik.

Azzal zárják, nem céljuk, hogy a békés, másoknak kárt nem okozó állampolgárokat zaklassák, az ő tevékenységüket nem minősítik társadalomra veszélyesnek. „Célunk ebben az esetben sem a büntetés, hanem a társadalmi normák betartatása és a békés együttélés biztosítása”.