Egy bíró ideiglenesen felfüggesztette azt a jogszabályt, miszerint kézzel is meg kell számolni a szavazatokat Georgia államban

külföld
október 16., 16:23

Egy bírói ítélet szerint nem számolhatják meg kézzel is a szavazatokat Georgia államban a november 5-ei elnökválasztáskor.

A bíró szerint ugyanis a szavazatszámlálók nem kaptak volna megfelelő képzést a több millió szavazólap kezeléséhez, az utolsó pillanatban történő változtatás így „adminisztratív káoszhoz” vezetett volna. A kézi szavazatszámlálásra vonatkozó szabályokat múlt hónapban szavazta meg a Georgia állambeli választási bizottság Trump-párti többsége. A szabályt a bíró csak felfüggesztette a további felülvizsgálatig, így a fellebbviteli bíróság akár meg is másíthatja a bíró döntését.

A kézi számlálási szabály szerint három szavazóköri dolgozónak kellett volna az állam több mint 6500 szavazókörében felbontania a gép által már beolvasott szavazólapok lepecsételt dobozát, hogy megszámolják őket, és ellenőrizzék, hogy egyeznek-e a szavazatok.

Kamala Harris kampánystábja szerint azonban a szabály lehetővé tette volna a választási bizottságok tagjainak, hogy késleltessék vagy megtagadják a választási eredmények állami hitelesítését.

Döntését a bíró azzal indokolta, hogy a „kézi számlálásra vonatkozó szabály 11 és fél órás végrehajtása” csökkentené a közvélemény bizalmát az eredményben.

„Ez a választási időszak feszült; január 6-a emlékei nem halványultak el, függetlenül attól, hogy ki hogyan vélekedik a dátum hírnevéről vagy hírhedtségéről. Bármi, ami bizonytalanságot és rendetlenséget implikál a választási folyamatba, nem tesz jót a nyilvánosságnak” - mondta a bíró.

Ez volt ugyanis az az állam a 2020-as elnökválasztás során, ahol Joe Biden mindössze 12 ezer szavazattal nyert Donald Trump ellen, aki nem volt hajlandó elfogadni az eredményt, és arra szólította fel a választásokért is felelős georgiai állami főhivatalnokot, hogy találjon neki 12 ezer Trump-szavazatot.

Az államban kedden kezdődött az előrehozott szavazás, amely során rekordszámú szavazat érkezett be a kulcsfontosságú államban. A tisztviselők szerint a szavazás első napján több mint 328 ezren szavaztak személyesen vagy levélben, ami több mint kétszerese a korábbi rekordnak, a 2020-as 136 ezres számnak. (BBC, Reuters)