Kamala Harris szerint ki lehet jelenteni, hogy Donald Trump fasiszta

külföld
október 16., 18:27

„Igen, ezt ki lehet mondani” – mondta Charlamagne Tha God felvetésére Kamala Harris demokrata párti elnökjelölt arra a kérdésre, hogy a republikánus elnökjelölt, Donald Trump fasiszta-e. A beszélgetés a detroiti kampányban történt.

Az amerikai alelnök eddig a legnyíltabban erősítette meg, hogy szerinte Trump fasiszta. Elnökjelölt ellenfelét eddig is potenciális autokratának állította be, aki tekintélyelvű víziókat dédelgetve térne vissza a Fehér Házba.

Az egyórás telefonos interjúban a választási lehetőségeket ismertetve Harris kezdetben óvatosan fogalmazott: műsorvezetőjének azt mondta, a november 5-i választáson a választóknak „két választásuk van… és ez két nagyon különböző vízió nemzetünk számára”, mielőtt homályosan meghatározta volna saját vízióját.

photo_camera Fotó: Brandon Bell/Getty Images via AFP

Azzal, hogy kifejezetten helyesli a szó használatát Trump jellemzésére, új utat nyit egy olyan elnökválasztási kampányban, amiben már korábban is bírálta Trump és Vlagyimir Putyin jó kapcsolatát, és Trump már többször mondta, hogy csodál egyes külföldi autokratákat.

Harris lényegesen messzebb ment, mint előző nap, amikor instabilnak, zavartnak és veszélyesnek nevezte őt, válaszul arra, hogy Trump a demokrata ellenfeleket „belső ellenségnek” bélyegezte. Trump a hadsereg bevetését is szorgalmazta a választások napján a „káosz” kitervelésével vádolt ellenfelei ellen, bár – ellenzéki jelöltként – erre nincs hatásköre.

Bob Woodward újságíró most megjelent könyvében idézi az amerikai vezérkari főnökök egyesített vezérkarának nyugalmazott elnökét, Mark Milley tábornokot, aki Trumpot „totális fasisztának” és „ízig-vérig fasisztának” nevezte.

Trump kampánya azonnal elítélte Harris megjegyzéseit, mivel azok Trump legádázabb kritikusait arra buzdítják, hogy megpróbálják megölni őt. Ezt az állítást a volt elnök támogatói gyakran hangoztatták a demokratákkal szemben, amiért őt a demokráciát fenyegető veszélynek állították be. „Ez az a fajta undorító retorika, ami két merényletkísérlethez vezetett Trump elnök ellen” – közölte az exelnök kampánya.

Egyébként Trump korábban többször is fasisztának – valamint kommunistának és marxistának – bélyegezte Harrist, a demokratákat pedig „söpredéknek” és „abszolút szemétnek” nevezte.

Régóta keringenek találgatások Trump feltételezett fasisztaszimpátiájáról. John Kelly, aki elnöksége alatt a Fehér Ház kabinetfőnökeként szolgált, egy memoárját népszerűsítő interjúban azt mondta, Trump szerint Hitler „jó dolgokat tett”, és neki tulajdonította Németország gazdaságának újjáépítését. (Guardian)