Romániába viszi a gyártás egy részét a Zalakerámia

gazdaság
október 16., 11:23

A Zalakerámia elkezdte leszerelni a magyarországi termelés javát adó romhányi gyárát, a technológiát a kolozsvári üzemükbe szállítják át. Az osztrák Lasselsberger tulajdonában álló cég ezzel gyakorlatilag teljesen leállította a termelést Magyarországon – írja a hvg.hu.

A vállalat 2023 májusában közölte, hogy csoportos létszámleépítés lesz a Zala megyei Tófejen található üzemében, az ott dolgozó több mint 200 ember közel 90 százalékát elbocsátották.

A Zalakerámia akkor azt mondta, az elmúlt néhány évben komoly kihívásokkal szembesültek, mint például az energia- és munkaerőköltségek robbanásszerű emelkedése vagy a jelentős forgalomcsökkenés, ami magas termékkészleteket generált. A cég működését tovább nehezítette a 2023 februárjában az égetett agyag- és kerámiagyártókra is kivetett kiegészítő bányajáradék, ami a szükséges beruházások végrehajtását is teljesen ellehetetlenítette. A tófeji üzem gyártását akkor a romhányi gyárba helyezték át.

A lap szerint ugyan Tófejen a gyártás idén újraindult, augusztusban ismét leállt az üzem, és februárig biztosan nem fog termelni.