36 ezret fizethetnek jövőre az erzsébetvárosiak az első autójuk után

belföld
október 17., 20:04

Erzsébetvárosban jóval több a hivatalosan bejelentett autó, mint a parkolóhely, ezért az önkormányzat szigorítana a szabályokon – írta Niedermüller Péter polgármester a Facebookon.

A jelenleg érvényben lévő parkolási rendelet szerint háztartásonként egy autó gyakorlatilag ingyen parkolhat a közterületeken – csak a 2200 forintos adminisztrációs díjat számolják fel -, és a második autó után is a tényleges parkolási díj töredékét kell kifizetni. Összehasonlításként: a parkolás Erzsébetvárosban egy évre 112-150 ezer forintba kerül.

A képviselő-testület előtt lévő rendeletmódosítás szerint jövőre háztartásonként az első autó után 36 ezer, a második után 72 ezer forint parkolási hozzájárulást kell majd fizetni az adminisztrációs díjon felül.

A változás nem csak a lakókat érinti, hanem az intézményeket és a cégeket is. Nekik 10 autóig 48 ezer forintot, minden további jármű esetében 150 ezer forintot kell majd fizetniük.

A három vagy többgyerekes családok, a nyugdíjasok 50 százalékos, az egészségügyi dolgozók és a mozgáskorlátozottak 100 százalékos kedvezményt kapnak.

photo_camera Fotó: Lakatos Péter/MTI/MTVA

Miközben a kerületben 7203 parkolóhely van, idénre csaknem 11 ezer várakozási engedélyt adtak ki, amiből 9450 lakossági. Ezt a két számot pedig valahogy közelíteni kell egymáshoz. A polgármester azt írta, Józsefvárosban 1440 autó tűnt el az utcákról, mikor módosították a parkolási rendeletüket.