A szlovák kormány jelentősen szigorítaná az államnyelvhasználat felügyeletét

külföld
október 17., 20:54

Módosítaná a nyelvtörvényt a szlovák kormány, ezt követően szigorítanák a nyelvhasználat felügyeletét, és jelentősen növelnék a szabályszegésért kiszabható büntetést, a lapinformációkat megerősítette a pozsonyi kulturális minisztérium, írja a Paraméter. A tárca többek közt azzal indokolja a lépést, hogy

a törvény előírásai a gyakorlatban is végrehajthatóak legyenek.

Jelentősen módosítanák a büntethetőség körét: a hatályos jogszabály szerint csak a közigazgatási szerveknél szabható ki bírság, ezután viszont a hétköznapi emberek is fizethetnek. A minisztérium szerint ezzel azt szeretnék elérni, hogy „mind a természetes, mind a jogi személyek betartsák az államnyelvtörvényt.” Hozzátették: az államnyelvtörvényt jelenleg több területen megsértik.

„Különösen sérülnek a nyilvánosságnak szánt tájékoztatással kapcsolatos rendelkezések, ahol nem tartják be az államnyelvű szöveg betűméretét és tartalmi azonosságát a más nyelvű szöveggel. A más nyelvű szöveg gyakran jobban látható, mint az államnyelvű szöveg. Egyes földrajzi nevek jelölése is sérül“

– sorolták.

photo_camera Fotó: JOE KLAMAR/AFP

A magyar kormány hivatalosan még nem kommentálta a törvénymódosítást, mert nincs hivatalos kormányzati előterjesztés Szlovákiában a nyelvtörvény módosítására, közölte Szijjártó Péter. A külügyminiszter szerint szorosan figyelik az előkészítés folyamatát, világos elvárás Pozsony felé, hogy ne legyen semmifajta visszalépés a kisebbségi jogok terén.

„Számíthatnak ránk abban, hogy a lehető legvilágosabb beszéddel tesszük egyértelművé az elvárásunkat és a várakozásunkat, hogy sem Szlovákiában, sem bármely más országban a világon, ahol magyarok élnek, nem fogadjuk el a kisebbségi jogok korlátozását, vagy visszalépést azon a területen”

- jelentette ki.