Meghalt Philip Zimbardo

GYÁSZ
október 18., 20:55

Családja közleménye szerint hétfőn, kilencvenegy éves korában meghalt Philip Zimbardo, a világ egyik legelismertebb szociálpszichológusa.

Az olasz származású amerikai pszichológus, szociológus, író, kutató nevét legtöbben az 1971-es stanfordi börtönkísérletről ismerhetik, ami azt vizsgálta, hogyan tudja egy helyzet egyéni értékrendtől függetlenül megváltoztatni az egyén viselkedését, mit tesz az elmével az alá-fölérendeltség, hogyan lehet kihozni az egyénekből a szadizmust.

A csütörtöki közleményben ez áll: „Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy Philip békében elhunyt San Francisco-i otthonában, felesége és gyerekei körében, 2024. október 14-én. Vigasztalódunk a hihetetlen örökséggel, amit Phil hátrahagy. [...]”.

link Forrás

A pszichológus emlékére családja létrehozott egy emlékoldalt is, ahol egykori ismerősei, kollégái oszthatják meg róla szóló emlékeiket.

A börtönkísérletről néhány éve elterjedt, hogy azt meghamisíthatták, megrendezhették, így az eredmény is hamis lehetett, Zimbardo azonban ezeket a vádakat tagadta. A pszichológus fő kutatási területe később is az emberi agresszió maradt: a szituáció hatalmát vizsgálta, vagyis azt, hogyan befolyásolja az emberek viselkedését, ha egy adott helyzetben sokan vannak.

Zimbardo 2014-ben Orosz Györgyivel és Halácsy Péterrel közösen megalapította a Hősök Tere Kezdeményezést (ma Hősök Tere Alapítvány), 2020-ig évente több alkalommal járt Magyarországon és tartott előadásokat, workshopokat, beszélgetéseket. Halálhírét a családdal kapcsolatban álló szervezet is megerősítette.