Minden menedékkérőt vissza kell vinni Olaszországba az albániai menekülttáborokból

külföld
október 18., 18:57

Szerdán kikötött az olasz haditengerészet első menedékkérőket szállító hajója az albániai Shengjinben. Giorgia Meloni kormánya tavaly állapodott meg az albán kormánnyal arról, hogy menekültközpontokat építenek Albánia partjaira, hogy ott fogadják be az olasz partokhoz érkező menedékkérőket. A megállapodás értelmében évente akár 36 ezer menedékkérő ügyével is foglalkozhatnak az olasz hatóságok Albániában (havonta legfeljebb 3 ezer embert küldhetnek).

Olasz menekülttábor az albániai Shengjinben
photo_camera Olasz menekülttábor az albániai Shengjinben Fotó: ADNAN BECI/AFP

Az első olasz hajó 16 bangladesi és egyiptomi származású férfit szállított a táborba, hogy itt várjanak a menedékkérelmük elbírálására. Közülük négyen már csütörtökön visszatérhettek Olaszországba, ugyanis ketten kiskorúak, ketten pedig súlyos egészségügyi problémákkal küzdenek.

Pénteken pedig a római bíróság mondta ki, hogy a másik 12 embert is vissza kell vinni Olaszországba.

Ezt azzal indokolták, hogy azok az országok, ahonnan származnak, Banglades és Egyiptom, nem tekinthetők biztonságosnak, ezért náluk nem alkalmazható a határmenti eljárás, mert a hazájukba való kitoloncolásuk esetén erőszak veszélye fenyegetné őket. Ezzel pedig megerősítetteék az Európai Bíróság október eleji döntését, ami alapján csak akkor lehet biztonságosnak nyilvánítani egy országot, ha teljes területe biztonságosnak minősül.

Giorgia Meloni
photo_camera Giorgia Meloni Fotó: ANWAR AMRO/AFP

A Bejrútban tartózkodó Giorgia Meloni miniszterelnök dühösen reagált a hírre: „Nagyon nehéz dolgozni és válaszokat adni az országnak, amikor az intézmények egy része, amelyeknek segíteniük kellene, inkább ellenállást tanúsít.”

Néhány politikailag elkötelezett bíró úgy döntött, hogy nem léteznek biztonságos származási országok: lehetetlen visszatartani az illegálisan belépőket, tilos visszatoloncolni a bevándorlókat. Az olasz határokat szeretnék eltörölni, de ezt nem fogjuk megengedni" – közölte Meloni. Matteo Piantedosi belügyminiszter pedig azt ígérte, fellebbeznek a döntés ellen. Azt szeretnék, ha a határokon kívüli menekülttáborok gyakorlata európai joggá válna.

Az olaszországi ellenzéki pártok szerint a kezdeményezés, ami 5 év alatt mintegy 1 milliárd euróba kerül, máris kudarcot vallott. Felemlegették, hogy a kormány 250 ezer eurót költött a 16 férfi Albániába szállítására egy katonai hajón. (ANSA/Guardian)