Zelenszkij már azelőtt tisztázta az atomfegyverek kérdését, hogy Orbán izzította volna a titkosszolgálatokat

háború
október 18., 17:37

Nagy feltűnést keltett amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön arról beszélt Brüsszelben, hogy vagy atomfegyvere lesz Ukrajnának, vagy felveszik a NATO-ba. Itt arra utalt, hogy a republikánusok elnökjelöltjének, hogy Ukrajna azért áll háborúban, mert az 1994-ben megkötött Budapesti Memorandummal lemondott az atomfegyvereiről. Szerinte vagy lesznek atomfegyverei megint ami számára a védelmet jelentené, vagy valamilyen szövetségre van szükségük, és NATO-n kívül nem ismernek más hatékony szövetséget, így ők ezt választják az atom helyett.

Ezután kezdtek terjedni az arról szóló hírek, hogy Zelenszkij kilátásba helyezte atomfegyverek előállítását, péntek reggel még a magyar állami rádió bemondója is erről kérdezte Orbán Viktort, aki bejelentette, hogy a szolgálataink dolgoznak azon, hogy tisztázzuk, tényleg van-e atomfegyver-építési terve Ukrajnának.

Ugyanakkor Orbán sem tudta teljesen komolyan venni a felvetést: „Az, amit én hallottam személyesen Zelenszij elnöktől ezen a megbeszélésen, abból én ezt nem hallottam ki. Ugye fordításokon keresztül kommunikálunk, ezért lehettek árnyalatnyi különbségek, amit az ember nem észlel, de nekem nem úgy tűnt a tárgyalások során, hogy az ukránok komolyan gondolnák azt, hogy atomhatalommá fejlesszék magukat.”

Pedig az ukrán elnök már egy csütörtöki sajtótájékoztatón tisztázta a kérdést Mark Rutte NATO-főtitkár mellett állva, hogy nem építenek atomfegyvert.

Egy újságírói kérdésre Zelenszkij azt mondta, sosem beszéltek arról, hogy saját atomfegyvert vagy hasonlót építenének. Emlékeztetett arra, hogy Budapesti Memorandummal lemondtak az atomfegyvereikről biztonsági garanciákért cserébe. De mivel az elmúlt 10 évben Putyin többször is megtámadta őket, rá kellett jönniük, hogy ez nem a megfelelő keretrendszer a biztonságuk garantálására. Ezért jutottak arra, hogy a biztonságuk garantálása a NATO-tagság a legjobb megoldás. Majd mindenkit megkért, hogy ne terjesszék azt, hogy nukleáris fegyvereket fejlesztenének.