Egy elítélten saját kérésére hajtottak végre halálos ítéletet, egy másik kivégzést az utolsó pillanatban állítottak le az Egyesült Államokban

külföld
október 19., 07:56

Az Egyesült Államok Alabama államában végeztek ki csütörtökön egy többszörös gyilkost, miközben Texasban alig néhány órával az ítélet végrehajtása előtt átmeneti kegyelmet kapott az elítélt - írja az MTI.

Alabamában a 36 éves Derrick Dearmanon injekcióval hajtották végre az ítéletet. A férfi 2016-ban 5 embert gyilkolt meg fejszével és lőfegyverrel kábítószer befolyása alatt, idén áprilisban jelezte a bírónak, hogy nem kíván fellebbezni az ítélet ellen, és azt szeretné, ha végrehajtanák azt.

Az ítélet végrehajtása előtt az áldozatok hozzátartozóinak bocsánatát kérte, saját családjának pedig azt üzente: szereti őket.

Texas államban is lett volna csütörtökön egy kivégzés, ezt azonban leállították, alig néhány órával a kijelölt időpont előtt.

Kivégzőkamra a texasi büntetés-végrehajtás huntsville-i börtönében
photo_camera Kivégzőkamra a texasi büntetés-végrehajtás huntsville-i börtönében Fotó: PAUL BUCK/AFP

Robert Robersont egy 2002-es csecsemőgyilkosság, saját gyermekének halálos bántalmazása miatt ítélték halálra, a férfi azonban tagadja, hogy ő okozta volna a csecsemő halálát. Ügyvédei is azzal érvelnek, hogy nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy ő követte volna el a gyilkosságot.

Szerdán Texas állam kegyelmi bizottsága egyhangúlag utasította el a végső kérvényt, az állami törvényhozás tagjai viszont kerülőúton, saját jogkörükben állították le a folyamatot, amikor kötelező idézést adtak ki a férfi meghallgatására jövő hétre. Emiatt Texas állam legfelsőbb bírsága felfüggesztette az ítélet végrehajtását, az 57 éves elítéltet pedig visszaszállították a halálsorra.

Robert Roberson az első ember az Egyesült Államokban, akit csecsemő bántalmazására utaló halottkémi diagnózis (shaken baby syndrome) alapján ítéltek halálra. A szakértők, jogászok körében vita van arról, hogy a fejsérülés, illetve agyi trauma esetén alkalmazott diagnózis egyértelműen képes-e megállapítani azt, hogy egy csecsemő halálát bántalmazás okozza-e, vagy baleset.

via MTI