113 év késéssel került vissza egy könyv egy észak-angliai könyvtárba

könyv
október 20., 08:05

Visszavitték az észak-angliai kikötőváros, Whitehaven iskolai könyvtárába a könyvet, amit még az első világháború előtt kölcsönöztek ki, írja a Guardian. A Lord George Byron angol költő verseit tartalmazó könyv egy példányát a dél-walesi Carmarthenshire-ben találta meg egy férfi, ő pedig úgy érezte, hogy azt vissza kellene juttatni azt a whitehaveni St Bees iskolába.

photo_camera Fotó: Lord Byron

A kék vászonkötésű könyv belsejében a Leonard Ewbank név és az 1911. szeptember 25-i dátum szerepel. Az 1893-ban született Ewbank 1902 és 1911 között volt a St Bees iskola tanulója, majd az oxfordi Queen's College-ban tanult. A feljegyzések szerint gyenge látása ellenére 1915-ben besorozták a hadseregbe, hogy harcoljon az első világháborúban. 1916. február 23-án halt meg, a belgiumi Ypresben található Railway Dugouts katonai temetőben van eltemetve.

A lap szerint ez lehet minden idők legnagyobb könyvtári tartozása. Májusban egy helsinki könyvtárból kölcsönzött könyvet 84 évvel később adtak vissza. Sir Arthur Conan Doyle A menekültek című történelmi regényének finn fordítását egy hónappal a szovjet megszállás után kellett volna visszavinni a könyvtárba, de talán nem ez volt az első dolog, ami a kölcsönzőnek eszébe jutott – mondta Heini Strand, a helsinki Oodi központi könyvtár könyvtárosa.