Az izraeli nagykövetség elleni terrortámadást akadályozott meg a rendőrség Berlinben

külföld
október 20., 15:43

Őrizetbe vettek Berlinben egy líbiai férfit, aki a gyanú szerint terrormerényletet tervezett az izraeli nagykövetség ellen. A férfi a rendőrség szerint kapcsolatban áll az Iszlám Állammal. A konkrét merénylet tervéről a hatóságok egyelőre nem sokat tudnak saját bevallásuk szerint, csak annyit, hogy lőfegyverrel akart támadni.

photo_camera Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

Az Omar A. nevű gyanúsítottat szombaton vették őrizetbe Berlin Bernau nevű peremkerületében. A dpa német hírügynökség információi szerint egy elutasított menedékkérőről van szó: a Bild úgy tudja, a férfi 2022 novemberében lépett be Németországba. 2023 januárjában kért menedékjogot, amit nyolc hónappal később elutasítottak.

A rendőrség szerint legalább 2024 októbere óta tervezte, hogy „nagy horderejű lőfegyverrel támadást hajtson végre Izrael berlini nagykövetsége ellen”. Ennek érdekében a gyanúsított információkat cserélt az Iszlám Állam egyik tagjával egy messenger chatben.

A líbiai férfit vasárnap szövetségi vizsgálóbíró elé állítják, és a bíró eldönti, hogy továbbra is őrizetben kell-e tartani. A Bild értesülése szerint egy külföldi hírszerző szolgálat figyelmeztette Németországot a veszélyre. A német terrorelhárítók a Sankt Augustin nevű, Bonnhoz közeli kisvárosban is rajtaütést hajtottak végre egy lakásban az üggyel kapcsolatban - a lap információi szerint a gyanúsított egy itt élő rokonánál akart elrejtőzni a terrortámadás után.

Marco Buschmann német igazságügyi miniszter a letartóztatás után nagyon súlyos iszlamista terrorveszélyre figyelmeztetett Németországban. „Az izraeli létesítmények különösen gyakran kerülnek terroristák célpontjai közé” – mondta, ezek védelme pedig „különösen fontos ezekben az időkben, amikor az Izrael iránti fanatikus gyűlölet és az antiszemitizmus terjed világszerte – és az iszlamista terrorizmus folyamatosan új támogatókra talál”.

(MTI, FAZ)