Meghalt Fethullah Gülen, Erdogan egyik legnagyobb ellensége

külföld
október 21., 10:52

83 éves korában elhunyt Fetullah Gülen, a 2016-os törökországi puccs megszervezésével vádolt török imám az Egyesült Államokban, írja a BBC. Az imám a kilencvenes évek vége óta élt önkéntes száműzetésben az Egyesült Államokban.

photo_camera Fotó: SELAHATTIN SEVI/AFP

Gülen lelki vezető neve alatt nagy befolyású, toleránsnak tartott iszlamista mozgalom jött létre az elmúlt évtizedekben, amellyel 2013-ig a török elnök, Recep Tayyip Erdogan is szimpatizált. Ebben az évben azonban Erdogan megígérte, hogy lezárja a Hizmet mozgalom által az évek során felépített, több száz intézményből álló iskolai hálózatot, és megszabadítja a kormányt az ún. gülenistáktól, akik az elnök szerint államon belüli államként kezdtek működni.

A 2016-os sikertelen puccs során a kormányzat a gülenistákat tette meg felelőssé, annak ellenére, hogy maga Gülen elítélte a puccsistákat. A puccs során a török hadsereg mintegy egyharmada próbálta leváltani Erdogant, aki álláspontjuk szerint a demokráciát fenyegette autoriter politikájával. A társadalom azonban nem állt be a puccs mögé, így az hamarosan befuccsolt, minekutána több ezer katonát és katonai vezetőt tartóztattak le.