Mise után lőtték le a mexikói papot, aki korábban a kartellek erőszakossága ellen szólalt fel

külföld
október 21., 17:58

Az eset még vasárnap reggel történt, amikor Marcelo atya visszatért a plébániájára, miután misét tartott San Cristóbal de Las Casasban. Két motoros nyitott tüzet a pap autójára, ekkor kapta a halálos lövést, írja a BBC.

A Jezsuita Rend azt nyilatkozta az eset kapcsán, hogy a pap meggyilkolását nem szabad elszigetelt esetként kezelni, és ezzel lekicsinyíteni az ügy súlyát. Ez ugyanis szerintük része volt annak az erőszakhullámnak, amit a szervezett bűnözői csoportok robbantottak ki a városban. „Marcelo atya az ellenállás és a támogatás jelképe volt a városban, védte az emberek méltóságát, a jogait a békéért dolgozott” – mondta a rend róla.

Marcelo atya búcsúztatása
photo_camera Marcelo atya búcsúztatása Fotó: CLAUDIA GARCIA BLANCA/AFP

Claudia Sheinbaum mexikói elnök közölte, hogy a gyilkosság kivizsgálása folyamatban van, és nem marad büntetlenül.

Marcelo atyát azután helyezték át San Cristóbal de Las Casasba, hogy az előző, vidéki plébánián halálos fenyegetést kapott. Egy múlt hónapban adott interjújában Chiapas államot „időzített bombának” nevezte.

„Sok [embert] eltűnt, sok embert elraboltak, sokakat meggyilkoltak a szervezett bűnözés miatt” – mondta az általa vezetett tiltakozó felvonuláson, amelyet ő „zarándokútnak” minősített.

Chiapasban az elmúlt évben megugrott az erőszak, a Sinaloa és a Jalisco New Generation kartell harcol a terület ellenőrzéséért. A bűnözői csoportok zsarolják a bevándorlókat, akik átkelnek a déli államon észak felé, Mexikó és az Egyesült Államok határa felé. A helyi közösségeknek is van erőszakban része, néha napokig bujkálnak az otthonaikban az utcai lövöldözések miatt.