Légisegély ölt meg Gázában egy 3 éves kisfiút

külföld
október 22., 16:31

Egy 3 éves palesztin kisfiú a rokonai szerint szombaton meghalt, amikor eltalálta a levegőből ledobott légi segélyek egyike a Gáza déli részén lévő Khan Júnisz városában. A segélyezésre azért van szükség a térségben, mert az izraeli offenzíva miatt kialakult humanitárius válság súlyos éhínséget okoz a Gázai övezetben, írja a CNN.

A család épp reggelizett, amikor a repülőgépekből rakományokat dobtak le. A család megpróbált fedezékbe húzódni rögtönzött sátraikban, de a lezuhanó csomag eltalálta a gyereket. A Sami nevű kisfiú nagynénje és unokatestvére is megsérült a lábán, illetve az arcán. „Nincsenek kórházaink. Futottam, mint az őrült, de a fiú azonnal meghalt. Nem tudtam megmenteni, az orrából és a szájából elkezdett folyni a vér” – mondta az apja.

Számos ország, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Jordánia és az Egyesült Arab Emírségek rendszeresen légi úton juttat segélyt Gázába, több tízezer ilyen csomagot dobtak már le. Sami apja szerint nekik nem ez kell: „Nem akarunk segélyt, méltóságot akarunk. Elég a megaláztatásból és a sértésekből (...) Emberi lények vagyunk, nem állatok, akiknek élelmet dobnak le az égből”.

Az ENSZ által támogatott jelentés szerint Izrael tartósan korlátozza a segélyek bejutását az övezetbe, és ezzel a több mint 2,2 millió fős lakosságot az éhínség veszélye fenyegeti. Mintegy 1,84 millió palesztint fenyeget az akut élelmiszer-biztonság nagy fokú hiánya a globális élelmiszer-biztonságot és alultápláltságot értékelő ENSZ-szervezet csütörtöki jelentése szerint.