Orbánnal mosolyog az Európai Bizottság távozó francia biztosa, akit Ursula von der Leyen utasított vissza

POLITIKA
október 22., 08:26

Mosolygós, Orbán Viktorral közös képet töltött fel az X-re Thierry Breton. Az Európai Bizottság távozó francia biztosa azt írta, kiváló tárgyalást folytatott a magyar miniszterelnökkel. Nem sokkal az „új érát nyitó” amerikai elnökválasztás előtt. Ezzel valószínűleg Donald Trump győzelmére célzott.

Breton egy másik, Orbánnak kedves kifejezést is használt a bejegyzésében. Azt írta, hogy „az Európai Unió stratégiai autonómiája véget nem érő küzdelmet jelent”. Emiatt folyamatosan, közös munkával kell megerősíteni, hogy valósággá váljon. Zárásként pedig odaillesztette a „felkészültség” hashtaget.

Orbán Viktor és Thierry Breton
photo_camera Orbán Viktor és Thierry Breton Forrás: Thierry Breton/X

Breton a Politicónak azt nyilatkozta, hogy a soros elnökség miatt tárgyalt Orbánnal. Fontosnak tartja, hogy az EU felkészüljön az európai védelmi, autóipari és zöld technológiai ágazatok támogatására. Emiatt továbbra is együttműködik a vezető politikusokkal, mert biztos akar lenni benne, hogy a fent említett célok prioritások maradnak.

A semmitmondó válasz mögött azonban egy egészen más cél is meghúzódhat. Breton a nyáron pár napig bízhatott benne, hogy folytathatja munkáját az Európai Bizottságban, Emmanuel Macron francia elnök ugyanis őt akarta biztosként újrajelölni. Ursula von der Leyen elnök azonban határozottan elutasította Bretont, aki így munka nélkül maradt.

Az előzmények után nem lenne meglepő, ha az Orbánnal közös képet Breton legalább annyira szánta volna von der Leyennek, mint a nyilvánosságnak.