Károly király helyi drogot fogyasztott, majd törzsfőnökké választották Szamoán

külföld
október 24., 08:09

Károly brit uralkodó annyira megbecsüli, hogy a világ néhány független államának még ő a hivatalos államfője, hogy szamoai látogatása során részt vett egy helyi drogceremónián. A király a kava és ava névan is ismert, az egész óceániai térségben népszerű, enyhén narkotikus hatású italból kortyolt egy kavaceremónia során. A kava egy fa gyökeréből kisajtolt, frissen fogyasztott lé, aminek az alkoholhoz hasonlóan szedatív hatása van. Az ünnepség csúcspontjaként Károlyt törzsfőnökké is kikiáltották.

III. Károly és Kamilla királyné Ausztráliába és Szamoára látogattak: ezekben a független parlamenti demokráciákban a brit uralkodó az államfő hivatalosan. Ez Károly első utazása azóta, hogy kiderült, rákja van. Az utazás szamoai állomása olyan, mintha visszaugrottunk volna 80-100 évet az időben: a vicces, fehér szafariruházatot viselő brit királynak félmeztelen, tetovált bennszülöttek nyújtották át a fél kókuszdióba töltött italt egy fakunyhóban.

A kava tényleg tud ütni, amiről Michael McCormack ausztrál miniszterelnök-helyettes tudna - sőt utólag tudott is - mesélni. A politikust 2022-ben mikronéziai körútja során tréfálta meg egy helyi kavaféleség egy kis szigeten. McCormack az előző napokban egy csomó helyen ivott kavát, csakhogy a tradicionális kábító ital mindenhol más erejű. Emiatt vannak szigetek, ahol az a szokás, hogy a vendégnek fenékig kell ürítenie a kókuszt, máshol viszont csak bele kell kortyolni és továbbadni azt. McCormack vesztére olyan helyen próbált saját bevallása szerint udvarias lenni és mindent meginni, ahol csak a nyelvét kellett volna beledugnia. Elmondása szerint pár perc múlva keresztbe állt a szeme, aztán kért egy vödröt és belehányt, aztán kórházba vitték, majd fél napon át aludt.

Pont ez történt velem is, amikor egy barátom Tökölön tartott tradicionális szerb esküvőjén én olvastam fel a szentleckét a misén. A nászmenet a hagyomány szerint végigsétált a falun és sorra megállt a menyasszony és vőlegény családtagjainál és barátainál a ház előtt, ahol a menetet poharakba kitöltött borral fogadták. Udvariasságból minden elém tett poharat egy húzásra megittam. Mint kiderült, a szokás lényege az, hogy csak egy kortyot kell inni, aztán továbbpasszolni a poharat a közösségi érzés erősítése végett, de a többiek udvariasságból nem szóltak. Emiatt úgy berúgtam, mire a templomhoz értünk, hogy alig tudtam beszélni, a felolvasást pedig azzal kezdtem, hogy:

Azután megáldá Isten Noét és az ő fiait, és azt mondá nékik: Szaporodjatok és sokasodjatok, hehehe.

Károly kalandjáról ez a remek fotó készült a kábózó pasiját rosszallóan sasoló Camillával:

photo_camera Fotó: MANAUI FAULALO/AFP