Az Országos Mentőszolgálat nem találta meg, hogy ki szivárogtatta ki Magyar Péter mentős jegyzőkönyvét

POLITIKA
október 26., 18:21

„Dolgozóik körében nem azonosítottak személyiségi jogsértésért vagy adatvédelmi szabályok megsértéséért felelős személyt” - állapította meg az Országos Mentőszolgálat vizsgálata, amit azután indítottak, hogy nyilvánosságra került egy mentős jegyzőkönyv Magyar Péterről, számolt be az RTL Híradója.

Még május elején közölt a Bors cikket „Magyar Péter öngyilkosságot hazudott – A Bors megszerezte az Országos Mentőszolgálat jegyzőkönyvét” címmel és alcímmel közölt cikkében kitakarták ugyan a személyes adatok nagy részét, de több adat elolvasható maradt Így például az, hogy 2023 februárjában történt az eset, a főváros XII. kerületében lévő Kútvölgyi út 44.-be hívtak mentőt, ami akkor Magyar Péter és Varga Judit közös lakcíme volt, és hogy a beteg egy Péter keresztnevű 41 éves férfi. A dokumentum egy apró érdekessége, hogy a bejelentő nevénél Dr. [KITAKARÁS] Péter szerepel, ami fura annak fényében, hogy elvileg Varga Judit hívta a férjéhez a mentőt. A lap meg is nevezte Magyar Pétert, és többek között arról írt, hogy a férfi az eset idején „zavart, gyógyszermérgezett” volt. Az esetről Varga Judit korábban már beszélt a Hajdu Péter bulvárműsorában adott propagandainterjúban.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő, a Röntgen blog szerzője azt írta akkor, hogy Magyaron kívül „senki nem hozhatta volna nyilvánosságra ezen érzékeny adatokat, ez ugyanis bűncselekmény”. Kunetz szerint az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) vezetését azonnali hatállyal el kellett volna bocsátani, hiszen az, hogy onnan „ilyen érzékeny adatok »kiszivároghatnak«, az olyan jellegű bizonytalanságot szül a társadalom egészében az Országos Mentőszolgálat adatkezelésével és egyáltalán magával az OMSZ-szal kapcsolatban, amely nem tolerálható”.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A Mentőszolgálat akkor homályos választ adott a kérdésünkre arról, hogyan kerülhettek napvilágra ezek a jegyzőkönyvek. Azt írták, hogy „a dokumentáció a mentőellátást követően az EESZT rendszerébe kerül, ahol megfelelő jogosultság esetén a beteg, a törvényes képviselője, vagy másik, illetékes egészségügyi ellátó hozzáférhet”. A bulvárlap cikkében szereplő esetlapokat látva gyakorló mentősök viszont egyértelműen azt írták: azok nem a páciens EESZT-jéből, hanem a mentőszolgálattól kerültek ki. Később ellenőriztük, és az EESZT-ben található mentős betegellátási dokumentumok valóban másképp néznek ki, mint amiket a bulvárlap közzétett.

Hazudik a Mentőszolgálat, pontosan lehet tudni, hogy ki szivárogtatott,

- reagálta a Tisza Párt elnöke az RTL-nek az OMSZ vizsgálatának eredményére. Magyar szerint akik ismerik a rendszert, azok tudják, minden belépést és minden adatlekérést naplóznak, pontosan lehet tudni, hogy kinek a hozzáférésével, mikor töltötték le a róla szóló jegyzőkönyet.