Vilmos herceg: Megmutatom az embereknek, hogyan lehet megelőzni a hajléktalanságot

külföld
október 27., 20:53

A hajléktalanság ellen küzd Vilmos herceg: egy éve elindult a hajléktalanság felszámolását célzó Homewards projektje, aminek első évét egy dokumentumfilmben mutatják be „Vilmos herceg: Véget vethetünk a hajléktalanságnak” címmel.

A filmben a trónörökös reagál a három otthonával és a 135 ezer hektáros cornwalli hercegségbeli birtokával kapcsolatos gúnyolódásokra, illetve a programot ért kritikákra is. Utóbbi lényege, hogy a hajléktalanságot nem lehet jótékonykodással vagy királyi pártfogással megállítani, ahhoz kormányzati politikára és beruházásokra van szükség.

Vilmos herceg és Katalin hercegné 2022-ben
photo_camera Vilmos herceg és Katalin hercegné 2022-ben Fotó: CHRIS JACKSON/AFP

Vilmos herceg szerint a kritika előrevisz, a kérdésfelvetés jogos, de „végső soron azért megyünk előre, hogy változást, reményt és optimizmust hozzunk egy olyan világba, amely őszintén szólva hosszú ideje nagyon keveset kapott belőle. Remélem, hogy olyasmit tudok nyújtani, amit eddig még nem tettek meg”.

Nem gondolja, hogy az egész világon megoldja a problémát, de megmutatja az embereknek, hogyan lehet megelőzni a hajléktalanságot. A program keretében otthonokat építenek, Nansledanban például 24-et.

Nagy-Britanniában több mint 350 ezer embernek nincs állandó otthona. A 16 és 24 év közötti hajléktalanok, illetve a veszélyeztetettek száma a becslések szerint több mint 130 ezerre emelkedett.

(Guardian)