A korrupciós botrány után bebukta a választást a 70 éve szinte mindig győztes kormánypárt Japánban

külföld
október 28., 06:42

Nem jött be a Japánt az ötvenes évek óta uraló Liberális Demokrata Pártnak (LDP), hogy egy hónapja kiírta az előrehozott választásokat: a vasárnapi szavazáson az általuk vezetett koalíció elvesztette a többségét. Többsége azonban az ellenzéki erőknek sincs, így nehéz tárgyalások várhatók.

Az LDP az egyik olyan domináns párt a demokratikus világban, ami szinte leválthatatlannak számít: 1955 óta csak kétszer fordult elő, hogy az ellenzéke hatalomra tudott jutni, de a dolgok rendje 1993-ban és 2009-ben is gyorsan visszaállt, az LDP hamarosan visszakerült a hatalomba.

Tavaly azonban a vezető pártot súlyos pénzfelhasználási és korrupciós botrányok sújtották. A kormánypárt több tucatnyi politikusáról derült ki, hogy a politikai adománygyűjtésekből befolyó összegeket elsikkasztották. A bezuhanó népszerűség miatt az előző miniszterelnök, Fumio Kishida bejelentette, hogy nem folytatja, az utódja, Isiba Sigeru pedig gyorsan kiírta az előrehozott választásokat.

A kampány főleg a gazdasági élénkítésével, a biztonságpolitika erősítésével és az uralkodó párton belüli hálózatok botrányainak felszámolásáról szóló ígéretekkel volt tele, a választók támogatását azonban nem, vagy nem eléggé sikerült visszanyerni.

Shigeru Ishiba japán miniszterelnök a választás utáni sajtótájékoztatón
photo_camera Isiba Sigeru japán miniszterelnök a választás utáni sajtótájékoztatón Fotó: KIM KYUNG-HOON/AFP

Az LDP 191 helyet szerzett a 495 fős alsóházban, amivel ugyan továbbra is az övék a legnagyobb frakció, de még egy kisebb szövetségesükkel együtt sincs meg az abszolút többségük. Az ellenzék azonban megosztott, és a legnagyobb ellenzéki párt, az Alkotmányos Demokrata Párt (CDP) sem tud kormányt alakítani, nekik 148 képviselőjük lesz. Várhatóan nehéz koalíciós tárgyalások következnek, ami az LDP majdnem teljes dominanciájához szokott Japánban elég szokatlan fejlemény.

Isiba Sigeru mindenesetre nem mond le: a japán miniszterelnök ezt, miközben elismerte pártja súlyos választási vereségét, kizárta, és alapvető reformokat ígért a pénzügyi botránytól sújtott pártonn belül.

(via BBC)