Nem tudják, miért pusztulnak el az őzek Békés megyében

természet
október 28., 16:58

Drasztikusan lecsökkent az őzek száma Békés megyében, három év alatt az állomány mintegy harmada eltűnt. A vadászok egyelőre nem tudják, mi állhat a háttérben.

Békés megye erdeiben korábban húsz-huszonötezer őzet tartottak nyilván. A Magyar Vadászkamara területi elnöke szerint a bajt először 2022 nyarán észlelték, amikor az aszály miatt a gidaállomány szinte teljesen elpusztult. Az állomány lassan regenerálódik, mert az őzsuta évente egy, de legfeljebb két gidát tud felnevelni.

A problémát fokozza, hogy az őzek természetes ellensége, a sakálállomány viszont nagyon elszaporodott: a nádi farkasnak is hívott állat pontos állományszáma nem ismert, de amíg öt éve kétszázat lőttek ki belőlük, ez a szám idénre már meghaladja a nyolcszázat. A sakál elsősorban ellés idején vadászik az őzgidára.

Az elhullott őzeken a laboratóriumi vizsgálatok emésztőszervi megbetegedést azonosítottak, amit paraziták okozhatnak.

Mindez hatással van a vadászturizmusra is: Békés megyébe jellemzően osztrák, német és szlovák vadászok utaznak, a korlátozás jelentős bevételkiesést jelentene. Az őz mintegy hetven éve kezdett el terjedni a térségben, korábban egyáltalán nem volt jelen. Az elnök szerint különleges jelenség lenne, ha a természet most „visszaszabályozná magát”.

Címlap: AFP PHOTO/ DPA/ KARL-JOSEF HILDENBRAND/ GERMANY OUT (MTI)