Egy rendeletmódosítás után több allergén összetevő is tiltólistára kerül a közétkeztetésben – írta a 24.hu. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében február 9-től a közétkeztetésben nem lehet felhasználni a földimogyorót, a dióféléket, a szezámmagot, és az azokból készült termékeket.
Vagyis eltűnik a menzákról a diós tészta, a müzliszelet, a mogyorókrémes kenyér vagy a szezámmagos panírba forgatott rántott hús.
A lap azt írja, a becslések szerint 40 ezer ételallergiás gyerek él Magyarországon, csaknem 20 ezernél életveszélyes anafliaxiás reakció alakulhat ki, jellemzően a földimogyoró miatt.
Szakemberek régóta lobbiznak azért, hogy a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban a közétkeztetésből vonják ki ezeket a magokat. Az egyik legnagyobb közétkeztető cég ezt 2022 szeptemberétől meglépte.
Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület szóvivője, Janklovics Natasa a rendeletmódosítás után azt mondta, soha nem voltak még ennyire biztonságban az érintettek, mint jövőre lesznek. Szerinte a pedagógusok szorongása is oldódhat, hiszen minimálisra csökken annak esélye, hogy valaki anafilaxiás sokkot kapjon egy oktatási intézményben.