A Magyar Jeti Zrt. 2023-as gazdálkodása

A 444, a Qubit és a Lakmusz kiadója, a Magyar Jeti Zrt. az ország egyik meghatározó digitális tartalomszolgáltatója. A kiadó tevékenységét a nyilvánosság előtt és érdekében végzi. 2023 végére közel 70 fős stábunk három online kiadványt, számos print-, audio- és videoterméket gondoz, és sok platformon, valamint élőben is rendszeresen kapcsolódik olvasóink közösségével.

Működésünk finanszírozása három fő pilléren nyugszik:

1. Olvasói bevételek. Ide értjük a 444-Kör és a Qubit+ programok tagi bevételeit, az olvasói támogatásokat, valamint az olvasóknak értékesített nyomtatott- és márkázott termékeinket.

2. Hirdetési bevételek. Ide értjük mind a külsős értékesítő partnerünk, az Adaptive Media, mind pedig a saját reklámértékesítésünk révén eladott hirdetések bevételeit, függetlenül a formátumoktól, az értékesítés logikájától, vagy a használt technológiai megoldásoktól.

3. Intézményi együttműködésekből származó (a tárgyévet érintő) összegek. A legmeghatározóbb típusok:

  • Független piaci szereplőktől kapott fejlesztési célú támogatás. (Pl.: Google, Meta);
  • Európai uniós (bizottsági) részfinanszírozás nagyobb, nemzetközi projektekben (Pl.: Lakmusz működése, Sphera videótartalmak fiataloknak);
  • Alaptevékenységre fordított intézményi támogatás (Pl.: Civitates program).

4. Egyéb bevételek (Pl. jogdíjak, továbbszámlázott tételek).


2023-ban a Magyar Jeti Zrt. üzleti modelljének három fő pillére az alábbiak szerint járult hozzá működésünk finanszírozásához:

Legfőbb kiadásaink:

A 2023-as évre a könyvviteli szabályok szerint elszámolható intézményi forrásaink az alábbi kiemelt partnerektől érkeztek:

A Magyar Jeti Zrt. többségi tulajdonosai az alapítók (PlanCman Kft.: Kardos Gábor és Uj Péter), valamint 28,2%-os kisebbségi részesedésével a Digital News Ventures LLC, egy az MDIF 100%-os tulajdonában álló alap.

A Magyar Jeti Zrt. a korábbiakhoz hasonlóan 2023-ban osztalékot nem fizetett, tárgyévi veszteségeit (-50.480 eFt) a korábbi időszakban felhalmozott tartalékaiból finanszírozta.

A 444 és a Qubit nem működhetnének olvasóink támogatása nélkül!
Csatlakozz a Kör-höz, légy a Qubit+ előfizetője, és támogasd a Lakmusz tényellenőrző munkáját!

***

2024-ben - az előző évi beszámoló közlésekor - az alábbi jelentősebb intézményi támogatású projekteken dolgozunk: