Hogyan kerülhet egy 323 fős lelátó befedése 257 millió forintba?

2020 február 13., 19:52
comments 120

Bicskén megadják a módját a focipálya-korszerűsítésnek. Mi is beszámoltunk róla, hogy januártól már fénybe tudják borítani mindkét nagy pályájukat, a valódi füvest és a műfüvest is. Mindez szép egy harmadosztályú csapattól, amely ráadásul még csak a megye 1-ben (negyedosztály) volt, amikor a nagy fejlesztések megkezdődtek.

link Forrás

Még így, leírva is nehéz követni ezt a fejlesztési tempót: előbb felújították az élőfüves centerpályát, aztán építettek mellé egy nagyméretű műfüves pályát is, ahol az utánpótlás is tud edzeni. Felújították és kibővítették a régi klubházat, a lepattant öltözőket. Kifejezetten visszafogott, hogy mindössze egy 323 fős lelátót építettek a pálya mellé, de azért még ebben is van egy VIP-szakasz.

Az sem meglepő, hogy a mindösszesen 235 millió forintos, kormányzati és tao-támogatásból finanszírozott munkát a Pharos '95, a stadionépítések egyik bajnoka nyerte el. (A cég tulajdonosa, Végh Gábor kiváló kapcsolatot ápol Mészáros Lőrinccel, ő ajándékozta a Puskás Akadémiának a felcsúti Puskás-szobrot, a cégének még telephelye is van Felcsúton.)

Itt még nincs vége. Egy újabb ütemben jött a világítás kiépítése, 52 millió forintból (forrás: 70 százalék tao, 30 százalék Bicske városa), a kivitelező a Roneko Kft., amely korábban több közbeszerzést is nyert az Eliosszal közösen.

Nade akkor mi a bicskei specialitás?

És még csak most jön a bicskei fejlesztés igazi különlegessége! A lelátók befedése. A 323 fős széksor fölé húzott eső- és napfényvédő ugyanis többe kerül, mint amennyi a komplett első ütem költsége volt, élőfüves centerpályafelújítással, műfüves pálya kiépítésével, a klubház és az öltöző felújításával és kibővítésével, és magának a lelátónak a felhúzásával. Ez az összes munka ugyanis 235 millió forint volt. A lelátó befedése ennél több lesz, előzetesen 257 millió forinttal számolnak.

photo_camera Tessely Zoltán fideszes képviselő, a Bicske TC elnökének levele a város polgármesteréhez.

A drága tető egyik magyarázata, hogy Bicskén a lelátó hosszan elnyúlik ugyan, 16-ostól 16-osig.

De csöppet sem magas. Mindössze négysoros.

photo_camera A lelátó közelebbről Fotó: Bicske Gyuri videójából

A középső VIP-résznél még ennél is kevesebb a szék, csupán három sor, hogy kényelmesebben elférjenek a fontos vendégek.

photo_camera Tessely Zoltán klubelnök, fideszes országgyűlési képviselő a bicskei VIP-ben a 2018. április 22-i avatóünnepségen. Fotó: Bicskei Gyuri videójából

Így aztán elég hosszú tető kell fölé napfény és eső ellen, ami egyébként az NBIII-ban már előírás.

Megkérdeztük a klubot, hogy miért nem azt a megoldást választották, hogy rövidebb, de magasabb lelátót építenek, aminek a befedése is jóval egyszerűbb lett volna. Tessely Zoltán írásban úgy válaszolt:

„Mert így döntöttünk, amikor a tervezés zajlott. Így a lelátó alatt 8
egylégterű helyiség jött létre, melyekben a külső büfé, edzés kellékek raktára, a sportlétesítmény gépeinek garázsok is létrejöttek.”

Hogy miért ilyen drága a lelátó befedése, különösen a többi munkához viszonyítva, Tessely azt írta:

„Mert ez a piaci ára.”

Pontos összeget egyébként majd azután tudnak mondani, ha lezárul a folyamatban lévő közbeszerzési pályázat a kivitelezésre. Ha marad a 257 milliós ár, akkor összesen 544 millió forintot költenek a sportpályára. Taóból, plusz direkt erre a célra adott kormányzati támogatásból és az önkormányzat hozzájárulásából. Utóbbira példa, hogy 100 milliót ugyan adott a célra a kormány,

de az önkormányzat a kormány támogatásához hozzátett még 3,5 millió forintot, amit „a 2016. évi költségvetésben szereplő bölcsőde felújításra elkülönített pénzösszeg egy részének felhasználásával biztosítja”.

Ráadásul a pálya korszerűsítésére nem a Bicskei TC írt ki közbeszerzési eljárást, mert arra „sem kapacitása, sem erőforrása nincs”, hanem az önkormányzat vállalta magára a feladatot. Ennek is van költsége, amit bizonyít, hogy a pályázathoz szükséges műszaki ellenőri feladatokkal az önkormányzat megbízta a Heli and Heli Consulting Kft.-t, 6,4 millió forintért.

De ad a város a klub költségvetésébe is. Tessely Zoltán ősszel írt egy kérelmet a városi közgyűlésnek, amelyben felhívja a figyelmet arra, hogy a klubnak az eddiginél nagyobb költségvetésre lesz szüksége, mivel nyáron feljutott az NB III-ba. A szezonra 130 millióval számolnak, amihez az MLSZ 27 millió forinttal járul hozzá. A hiányzó pénz egy részét pótolja ki az önkormányzat úgy, hogy 2019-ben ad plusz 15 millió forintot a már átutalt 10 millió forintot túl. 2020-ra pedig eleve 25 millió forintot állítsanak be az eddigi 10 millió helyett a focicsapat támogatására. A többit pedig összeszedik a támogatóktól. A javaslatot ősszel a fideszes többségű képviselőtestület egyhangú döntéssel elfogadta. Aztán adtak még kétmillió forintot is a villanyvilágítás kiépítésére pluszban, korábban vállalták a közüzemi költségek és a felmerülő karbantartási költségek „viselését” is, és azt is, hogy a Zöld Bicske Nonprofit Kft. támogassa a klubot.

Jó pár éve a Bicskei TC büszkén számolt be arról, hogy együttműködési megállapodást kötött a közeli Puskás Akadémiával. A BTC akkori vezetője – a Puskás Akadémia honlapján található beszámoló szerint – akkor azt mondta:

„...a megállapodás aláírásakor Orbán Viktor, a Puskás Akadémia alapítója, elnöke azt kérte tőlük: készüljenek tervek a komplexum fejlesztésére, amelyet aztán ütemezve, évek alatt meg lehet valósítani.”

A 444 fociblogját itt tudod követni Facebookon:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.