Busquets pozitív tesztje teljesen felboríthatja a spanyolok és a portugálok felkészülését az Európa-bajnokságra

foci-eb
2021 június 07., 09:32
comments 21

Pénteken indul az Európa-bajnokság az Olaszország-Törökország meccsel, még egy kör barátságos meccs lemegy addig, a magyar válogatott Írországgal játszik kedden este 8-tól.

Éppen egy ilyen felkészülési meccs miatt borulhat a spanyollal és a magyarral egy csoportban lévő portugál csapat felkészülése is. Pénteken Madridban játszott egymással a két csapat, a pályán volt Sergio Busquets is, akiről most kiderült, hogy koronavírusos. A spanyol fotózkodott a meccs előtt a portugálokkal, a végén ölelkezett Ronaldóval és az ellenfél több játékosával is. A középpályás elhagyta a spanyolok edzőtáborát, a nagyválogatott helyett pedig az utánpótláscsapat játszik kedden Litvániával, amit az Eb-főpróbájának szántak.

A probléma nagyobb annál, hogy kiesett egy játékos a spanyolok keretéből (behívhat a helyére mást Luis Enrique), a járványszabályok alapján elvileg 12 napos karanténba kellene vonulnia a két csapatnak, miközben a spanyolok jövő hétfőn, a portugálok pedig kedden játszanának, utóbbiak éppen itt a Puskásban a magyar válogatott ellen. A spanyol csapat többi tagjának negatív lett a tesztje.

Koronavírussal kapcsolatos hír, hogy a szintén a magyarokkal egy csoportban lévő német válogatott alapembere, Toni Kroos meggyógyult és teljesen egészségesnek érzi magát. Május közepén lett pozitív a tesztje, enyhe tünetei voltak, de már egy hete a többiekkel edz.

Egy rövid pillanat erejéig visszatérve a magyar válogatott felkészülési programjához. A Ciprus ellen 1-0-ra megnyert pénteki felkészülési meccsből nem érdemes nagy következtetéseket levonni, mert több embert pihentetett óvatosságból Marco Rossi (Sallai Roland, Szalai Ádám, Nagy Ádám és Willi Orbán), és ahogy a szövetségi kapitány is mondta, míg itt nekünk kellett birtokolni a labdát, az Európa-bajnokságon Franciaország, Németország és Portugália ellen kontrákra játsszunk majd.

Volt viszont egy üzenete valakinek. A kapitány a gólszerző Schäfer Andrást dicsérte, aki „remek teljesítményt nyújtott, egyértelműen az a tanulság, hogy a későbbi meccseken is kezdhet, és akár végig is játszhat mérkőzéseket. A példa adott, ha szöveg helyett valaki mindent belead, akkor megkapja a lehetőséget. Szöveg és üzengetés helyett harcot akarok látni a pályán, és ha ezt kapom, akkor bárki bekerülhet a csapatba”.

Lehet, hogy ez csak úgy eszébe jutott, és általánosságban beszélt róla, de nehéz nem arra gondolni, hogy az Eb-keretből kihagyott, a meccsek előtt rendre nagy szavakat használó Dzsudzsák Balázsnak üzent, akiért a kerethirdetés előtt óriási lobbi indult be, Szijjártó Péter is a válogatottban látta volna a játékost.

A Ciprus elleni győzelemmel egyébként már tízmeccses veretlenségi sorozata van a válogatottnak, ez kedden az írek ellen tovább folytatódhat, az Európa-bajnokság legkeményebb csoportjában erre már aligha lesz esély. A franciák kerete például olyan erősnek tűnik, hogy a német Kickerben megszavaztatták az olvasókat, hogy ki nyeri az Eb-t, és magasan a franciák vezetnek a szavazásban, messze megelőzve a németeket és az angolokat. (José Mourinho szerint az sem lenne meglepetés, ha a németek a csoportból sem jutnának tovább.) Szavaztam a magyarokra, ezzel 0,2 százalékra feltornázva a ránk adott voksokat.

A nemcsak a Kicker szavazáson nagy reményekkel kísért angol válogatott körül most két ügy keltett kisebb vihart. Az egyik Jordan Henderson 11-ese. A februári sérülése után visszatérő játékos kapitányként önző módon elvette a labdát a 11-est kiharcoló Dominic Calvert-Lewintől, és maga állt oda a büntetőhöz. Majd kihagyta azt, kritikák özönét váltva ki.

A másik ügy, hogy a nézők egy része megint fújolt, amikor a játékosok a társadalmi megkülönböztetés elleni tiltakozásul letérdeltek a kezdőrúgás előtt. Gary Lineker a maga részéről az erről szóló vitát úgy foglalta össze, hogy ha fújolsz a térdelő játékosok miatt, azzal éppen arra adsz bizonyítékot, hogy miért térdelnek le a játékosok.

link Forrás

Azt már a múlt héten megállapítottuk, hogy az olaszoknál senki nem tudja olaszosabban bejelenteni az Európa-bajnoki keretét. De azért a dánok is elég jó videóban mutatták be, kik vesznek részt az Eb-n.

link Forrás

A semennyire sem fontos, de érdekes adatok sorozatból: a magyar válogatott középpályása, Nagy Ádám óriási sudoku-rajongó.

Jó tipp az Eb-re: ha nézni fogod, és érdekelnek az Eb-hírek, -elemzések, -előzetesek, -közvetítések, -viccek és helyszíni beszámolók, de nincs kedved vagy időd egész nap ezek miatt kattogtatni, akkor ide kattintva iratkozz fel a 444 Európa-bajnoki szintű Eb-hírlevelére! Így reggel mindent megkapsz egyben az előző napról, plusz átfuthatod, mi várható aznap délután-este.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.