Az írek csalódottak, hogy a magyar nézők kifütyülték a letérdelésüket

foci-eb
2021 június 09., 07:37

Az ír szövetségi kapitány, Stephen Kenny elítélte azoknak a magyar nézőknek az „értelmezhetetlen” viselkedését, akik fütyültek kedd este, amikor az ír válogatott tagjai letérdeltek a budapesti válogatott meccs előtt.

A brit Skysport a meccs után arról írt, hogy a fütyülés tisztán kivehető volt a Szusza Ferenc Stadionban. Azt már korábban bejelentette az MLSZ, hogy a magyar játékosok nem fognak letérdelni, helyette a csapat tagjai a mezük karján lévő logóra mutattak, ami az UEFA tisztelet-kampányára hívja fel a figyelmet.

link Forrás

A mérkőzés után Kenny arról beszélt, hogy a fütyülés számára felfoghatatlan, és ez egész biztos, hogy ártott Magyarországnak, illetve a magyar Eb-rendezésnek. A szövetségi kapitány elmondta, hogy a játékosok akartak térdelni, és ezt egy fontos kiállásnak tekintik.

A Norwich ír csatára, Adam Idah is arról beszélt, hogy csalódást keltő volt megtapasztalni, hogy az egész stadion fütyült, amikor letérdeltek. Mint fogalmazott, egy helyes cél miatt tették, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a rasszizmusnak nincs helye a társadalomban, de nem számítottak arra, hogy ezzel a reakcióval fognak találkozni.

A napokban amúgy a brit szurkolók egy része is kifütyülte a térdelő angol játékosokat a hazai felkészülési meccseken. Gareth Southgate szövetségi kapitány akkor csalódottságának adott hangot, és kiállt a térdelő játékosok mellett.

A magyarországi meccs után megszólalt az ír válogatott első Afrikában született játékosa, Chiedozie Ogbene, aki az UEFA-tól vár határozott fellépést a rasszista hangokkal szemben. Mint fogalmazott, tudja, hogy ez nehéz feladat, és nem lehet egyik napról a másikra megoldást találni, és nagyon boldog, hogy ők legalább meg tudják mutatni, mennyire fontos, hogy mindenkit elfogadjanak olyannak, amilyen.

Arra a kérdésre, hogy csalódott-e a szurkolói reakciókban, elmondta, hogy persze, hiszen mindannyian másmilyen történetekkel, más múlttal érkeznek. És a diszkrimináció és a rasszizmus olyasvalami, ami ellen a feketék nagyon sok éve küzdenek, és ezeknek egyszerűen nincs helye a sportban.

A történtekkel kapcsolatban Marco Rossi, a magyarok szövetségi kapitánya a meccs után elmondta:

„Mi mindig mindenkinek megadjuk a maximális tiszteletet. Ez ma este is így volt, és a jövőben sem fog változni. Nem vagyok abban a pozícióban, hogy véleményezzem a szurkolóink viselkedését, nem tudom, mi volt az oka annak, hogy kifütyülték ellenfelünket a mérkőzés előtt.”