A pénteki nyitány után indul az Eb-nagyüzem

foci-eb
2021 június 12., 07:44

Iratkozz fel itt a 444 Eb-hírlevelére, és minden nap megkapod a postaládádba, amit tudni kell.

Elkezdődött!

Egy év csúszással, de péntek este végre elindult a hivatalosan még mindig 2020-asnak nevezett Európa-bajnokság. Az olasz-török nyitómeccs első félideje felejthető játékot hozott, de a második félidőben felpörögtek az olaszok, így végül három gólt és több remek egyéni teljesítményt is láthattunk.

A nyitóünnepség Rómában
photo_camera A nyitóünnepség Rómában Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP

A meccsről szóló összefoglalónkban összeszedtünk mindent, amit említeni érdemes, például hogy a meccs embere simán a balhátvéd Leonardo Spinazzola volt. Az olaszok második félidőben mutatott játéka reménykeltő lehet az olasz drukkerek számára, míg a törökök azzal vigasztalódhatnak, hogy ennél jó eséllyel már csak könnyebb meccseik lesznek a csoportban.

Şenol Güneş szövetségi kapitány is arról beszélt a meccs után, hogy ez nem az ő estéjük volt, rendszeresen elveszítették a labdát, és képtelenek voltak előrejutni. Ezt mutatják a statisztikák is: mindössze három török kapura lövést jegyeztek fel, és egyik sem találta el a felületét.

Jön a focinagyüzem

Szombaton indul az a dömping, amit igazán lehet szeretni a világversenyekben, rögtön három meccset is rendeznek:

15.00: Wales-Svájc, Baku v: Clément Turpin (francia)
18.00: Dánia-Finnország, Koppenhága v: Anthony Taylor (angol)
21.0: Oroszország-Belgium, Szentpétervár v: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)

Az első az A-csoport másik két csapatának találkozója, a Wales-Svájc lesz, délután háromkor. És hobbielemző legyen a talpán, aki meg tudja mondani előre, mit fog hozni ez a mérkőzés, épp ezért lehet szórakoztató találkozóra számítani.

A walesiek oldalán a legtöbb figyelem nyilván Gareth Bale játékára irányul majd (azt még nem tudni biztosan, hogy az erőnléti problémákkal küzdő Aaron Ramsey befér-e végül a kezdőbe), míg a svájciak játékát a Shaqiri - Xhaka duó, illetve a széleken előrerohanó védők dominálhatják. Ha szerencsénk van, akkor lendületes, sok támadást hozó meccset láthatunk, a játékosok adottak ehhez.

photo_camera Gareth Bale Fotó: HANDOUT/AFP

Délután hatkor nyit majd a B-csoport, egy dán-finn meccsel. Dánia története során először fog hazai pályán játszani egy nagyobb tornán, és ugyan a koronavírus miatti korlátozások miatt telt ház nem lehet Koppenhágában, de azért ez így is adhat egy lökést a csapatnak. Ahogy az is, hogy 1949 óta, 21 meccsen át nem kaptak ki otthon a finnektől, 18 győzelem mellett 3 döntetlen a mérlegük.

Nem véletlen, hogy a legtöbb beharangozó sima dán győzelmet jósol a Christian Eriksen vezetésével pályára lépő hazaiknak, míg az életük első Eb-jére (!) készülő finnek Teemu Pukki góljaiban bízhatnak.

Romelu Lukaku
photo_camera Romelu Lukaku Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

A nap utolsó meccsén a B-csoport egyértelmű esélyeseinek tartott belgák az oroszok ellen mutathatják meg, hogy a 2018-as világbajnokság után ismét fel bírnak-e nőni az elvárásokhoz. Kevin de Bruyne ugyan kihagyja az első meccset, de a belga keret papíron így is nagyon erős, Romelu Lukaku pedig nagyszerű formában van.

Szintén a belgák helyzetét segíti, hogy az oroszok a közelmúlt eredményei alapján halvány formában érkeznek a tornára, és a két csapat ráadásul egy selejtezőcsapatban is volt, ahol a belgák egy 3-1-es, illetve 4-1-es győzelemmel simán hozták a meccseket. Golovinék minden bizonnyal egy erősen védekező, kontrákra építő felállásban fognak kifutni szombat este, viszont hazai környezetben, Szentpéterváron, félház, 34 ezer néző előtt.

Megállítani Cristiano Ronaldót

Ugyan az Eb menetrend alapján még messze van, de itthon nyilván főleg már a keddi magyar-portugál foglalkoztat mindenkit. Pénteken a magyar válogatott két fiatal tagja, Sigér Dávid és Schön Szabolcs tartott sajtótájékoztatót, és Sigér elmondta azt is, hogy hogyan próbálják majd meg semlegesíteni Cristiano Ronaldót.

Sigér Dávid és Varga Kevin a magyar-török meccsen, 2020 októberében
photo_camera Sigér Dávid és Varga Kevin a magyar-török meccsen, 2020 októberében Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

„Minden jó játékost, így Cristiano Ronaldót is csapatként lehet megállítani, ha az egyikünknek nem sikerül, ott van a társ, aki segít. Ronaldo karizmatikus személyiség, testtartásával minden egyes mozdulatával azt sugallta, tisztában van a képességeivel, mindig győzni akar, nagyszerű sportember.” Schön pedig a Nemzeti Sport beszámolója szerint arról beszélt, hogy Ronaldo a példaképe, és nagy öröm lenne számára, ha pályára léphetne ellene. De persze tudja, hogy ez még nem az ő Eb-je lesz, ezért minden pályán töltött percet ajándékként él majd meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.